kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. ÉK-i, utcai homlokzatának É-i sarkához párkánymagasságú, falazott kerítés csatlakozik, kosáríves kapuval. Utcai homlokzata pilaszteres-tükrös kialakítású, ablakai fölött félköríves szemöldökpárkányokkal. A homlokzaton emléktábla, 1996. Udvari szárnya az utcainál alacsonyabb. Utcai szárnyának DNy-i, udvari homlokzatán poligonális alaprajzú rizalit: télikert, csúcsíves ablakokkal. Kéttraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, 19. század végi cserépkályha és nyílászárók. Az emléktábla szerint e házban halt meg 1866. augusztus 3-án Klauzál Gábor, az első független kormány földművelés-, kereskedelem- és iparügyi minisztere. Épült 1820 körül. Az épületben jelenleg takarékszövetkezet működik.
külső leírás:
"L" alaprajzú épület, hosszabik szárnyával a Szent István utca vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős, 19. századi polgári lakóház. Feltehetőleg utcai része épült korábban, melyhez később rá merőleges, kisebb, tornácos, udvari szárnyat építettek.
Az utcai szárny udvari homlokzatán, a bejárathoz közel, a nyolcszög öt oldalával zárodó kis télikert csatlakozik, csúcsíves, gótizáló ablakokkal.
Bejárat a ház rövidebbik, udvari oldalán.
Utcai frontja 5 tengelyes, ehhez csatlakozik a félköríves bejárati kapu imitált zárókövel, s a kapu félkörívét folytatva a téglalap alakú ablakok fölött díszítésként félköríves szemöldök fut végig.
Vizesedés, statikai problémák (1997).

Az épület az előző jelentések óta változatlan állapotban van.