Szentháromság-oszlop

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ívháromszög alaprajzú, lábazattal, íves párkánnyal lezárt, rozettákkal, szögletes volutákkal, füzérekkel és domborművekkel díszített talapzat, rajta lábazatos, alul kihasasodó, füzéres ión fejezetes pillér, törzsén csigavonalban felfutó felhők között puttófejekkel, a pillér tetején puttófejes felhőn földgömb, a Szentháromság ábrázolásával. A talapzat párkányának sarkain Szent Sebestyén, Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobrai, oldalain az Angyali Üdvözlet és Mária mennybevitelének, valamint az oszlop felállításának jelenete. Utóbbi mellett évszám: 1786. Szent Sebestyén és Szent Flórián között, a pillér törzsén a város címere. Állíttatta Kalocsa városa 1786-ban (Salm Lipót?). Egykor a jezsuita rendház (trsz.: 572) előtt állt, 1879-ben helyezték jelenlegi helyére. 1980-ban restaurálták.
külső leírás:
A Szentháromság téren, a székesegyház délnyugati sarkától nem messze áll a későbarokk Szentháromság oszlop.
Íves, háromszögű talapzatát a sarkoknál rozetta díszíti, felette copf füzérrel átfont szögletes voluták, a voluták között fölül füzérrel díszített keretben minden oldalon egy-egy dombormű: az oszlop állítása, Angyali Üdvözlet, Mária mennybemenetele. Voluták fölött a 3 sarkon 3 szent szobra: Szent Sebestyén, Szent Flórián és Nep. Szt. János.
E talapzat fölött áll a ion fejezetes, alul kihasasodó pillér, melyet kerubokból álló füzér fog körül.
Nyugati oldalon az oszlop lábán a város címere, felette császári korona (?).
Az oszlop állításának jelenete két oldalán "1786" dátum.

A szoborkompozíció állapotának a megítélése eléggé nehéz! Remélem a védőháló alatt állagmegóvási és felújítási munkálatok folynak.