Érseki jószágkormányzóság

közigazgatási épület
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. ÉK-i, utcai homlokzata lizénás-tükrös kialakítású, rajta kis kiülésű, timpanonos középrizalit. Középtengelyében pilaszterekre támaszkodó, tagolt szemöldökpárkány alatt kapu. A földszint kéttraktusos elrendezésű, boltozott helyiségekkel. Az emelet kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel. A belső terek átalakítva. Kapualja dongaboltozatos, lépcsőház a kapualjtól DK-re, valamint az épület DK-i végében. A DNy-i telekhatáron földszintes, kontyolt nyeregtetős melléképület, a hozzá két oldalról kapcsolódó, keskenyebb, ugyancsak kontyolt nyeregtetős épületszárnyakkal. A fennmaradó telekhatár-szakaszokon falazott kerítés, kosáríves záródású kapunyílásokkal. Épült a 19. század elején az érseki jószágkormányzóság részére. Jelenleg szálloda, belsejét az új funkciónak megfelelően átalakították.
külső leírás:
Szabadonálló beépítésű, egyemeletes, főhomlokzatán 5+3+5 tengelyes épület. A középső három tengely kis kiülésű középrizalittal van kiemelve, timpanos lezárással. A főhomlokzat ablakai - a főhomlokzat emeleti ablakainak kivételével, melyek szegmensíves záródásúak - egyeneszáródásúak, egyszerű szalagkeretben.
A kapu félköríves záródású, gazdagon tagolt.
A főhomlokzat függőleges falsávozással díszített.
Az udvari homlokzat tagozat nélküli, sima keretezésű, egyenes záródású ablakokkal. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető.

Az épület összességében remek állapotban van. Apróbb hiányosságok viszont vannak. Főhomlokzaton esőcsatorna hibája, és az ablakok festése is elkelne.