Kisszeminárium

oktatási és gyermekintézmény
általános iskola
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Három utca határolta saroktelken álló, mindhárom homlokzatával utcavonalhoz igazodó, U alaprajzú, egyemeletes épület, nyeregtetővel. DK-i, Batthyány u.-i homlokzatának emeletéről konzolos, ívelt oromdíszes, zárt híd vezet át a jezsuita rendház (trsz.: 572) épületébe. DNy-i homlokzatán kis kiülésű, pilaszterekkel tagolt középrizalit, DK-i és ÉK-i homlokzatán sarokrizalitok. A Szent István király u. - Batthyány u. sarkának földszintjén, félköríves záródású szoborfülkében Szent Flórián szobra. ÉK-i szárnyának DNy-i, udvari homlokzatán lépcsőházi rizalit. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű. A földszint síkmennyezetes, illetve boltozott, az emeleti helyiségek síkmennyezetesek. A DNy-i szárny Ny-i részén egykori kápolna, három pár korinthoszi fejezetes öntöttvas oszloppal alátámasztott poroszsüveg boltozattal, sekrestyéjében dongaboltozat. Építtette Haynald Lajos érsek 1877-1878-ban, kisszemináriumnak. Vezetését 1907-ben a jezsuiták vették át, az épületet a jezsuita rendházzal (trsz.: 572) összekötő, zárt híd 1908-ban épült. Jelenleg általános iskola működik benne. Felújítva 2005-ben.
külső leírás:
Mindhárom homlokzatával az utca vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, "U" alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett nyeregtetős, eklektikus iskolaépület.
Szt. István utcai homlokzata a fszt-en 11 tengelyes: 2+1+2+1+4+1, ahol az egyes tengelyek félköríves záródású, kétszárnyú bejáratok, a többi tengely félköríves záródású ablak. Ablakok alatt a fszt-en téglalap alakú köténydísz, végigfutó könyöklőpárkány. Ablakok között enyhe kiülésű pillérek. Végigfutó osztópárkány.
Emelet szintén 11 tengely, 3+5+3, mindegyik ablak, ugyanolyan, mint a fszt-en, de a középső 5 enyhe rizalitot alkot.
Egyéb tagolóelemek mint a fszt-en. Rizalit 3 középső ablaka felett tympanon szemöldökként. Szt. István u. és Batthyany u. sarkán szoborfülkében Szt. Flórián Izsó Miklóst utánzó szobra.
Batthyany u-i homlokzat: fszt-en és emeleten 17 tengelyes, 2+13+2, a két szélső enyhe kiülésű sarokrizalit. Téglalap alakú osztott, füles keretes ablakok, körbefutó osztópárkány és könyöklőpárkány. Szt. István u. felől 4. tengely a "Sóhajok hídja". A sarokrizalitban az emeleti ablakok felett egyenes szemöldök.
Hunyadi u-i homlokzat: 16 tengely: 3+6+1+6. Az első három tengely sarokrizalit, majd téglalap alakú osztott ablakok, aztán a téglalap alakú kétszárnyú nagykapu, utána ismét ablakok. Párkányzat megfelel az előzőeknek.
Fszt-en Szt. István u-i és Batthyany u-i homlokzaton sávozás.

Szép épület! Harsány színeivel kitűnik a főutca többi épülete közül.