Huber-ház (Paprikamúzeum)

Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatához két oldalról falazott pillérekkel tagolt kerítés csatlakozik, bejárati kapukkal. ÉNy-i oldalhomlokzatának utca felőli részén kisméretű, haránt irányú, kontyolt nyeregtetős toldalék. DK-i, udvari homlokzatán falazott pilléres, mellvédes, kosáríves árkádsoros tornác, a középső ív előtt néhány lépcsőfokkal megemelt, két hatszögű pillérre támaszkodó, timpanonos portikusz. Kéttraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel. Egy helyiségben szegmentíves dongaboltozat, 19-20. századi nyílászárók. Épült a 18. században. Jelenleg múzeum, étterem és idegenforgalmi iroda működik benne.
külső leírás:
A székesegyházhoz közel, az egykori Fő utcán (ma Szent István) található az utca vonalához a téglalap rövidebb oldalával igazodó, csatlakozó beépítésű, földszintes, kontyolt cseréptetős, eredetileg barokk, de a 19. század végén átalakított polgári lakóház, eredetileg kanonoki ház. Keleti udvari homlokzatán 7 félköríves záródású, pillérekre támaszkodó tornáccal, közepén kis előtetős feljárattal. Nyugati udvari homlokzatához az utca vonalában teraszt építettek az utazási iroda bejárataként, mögötte téglalap alaprajzú feljárat csatlakozik az épülethez. A feljárat a tetőtérben lévő Paprika Múzeumhoz vezet. Utcai homlokzata 5 tengelyes, 4 db 4 osztású szalagkeretes, téglalap alakú ablakkal és egy kétszárnyú kapuval, mely a tornácra vezet. Udvarát az utcától hullámzó tetejű 3-3 egyre magasodó pillérekkel tagolt barokk (?) kőkerítés választja el, közepén félköríves új rácsos kapuval, a téglafalban 3 ökörszem ablakkal.
Surolja a műemlékileg helyreálíltott kategóriát (1997).

Talán annyi megjegyzést, hogy a paprika múzeum már nem itt működik. Az épületet zárva találtam és most semmi funkciója nem volt.