Zárda, templom (Szent József) és leánynevelő intézet

kolostor
oktatási és gyermekintézmény
általános iskola
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Asztrik tér és a Kunszt József utca által határolt területen álló épületegyüttes. Az Asztrik tér 3. sz. alatti zárda (hrsz.: 1050) utcavonalra épült, téglalap alaprajzú, kétemeletes épület, kis hajlásszögű, kontyolt nyeregtetővel, utcai homlokzatának É-i szélén kis kiülésű, megemelt párkánymagasságú rizalittal. Bejárata az utcai homlokzat középtengelyében, fölötte felirat nélküli süllyesztett tábla. Udvari homlokzatán poligonális lépcsőház, a homlokzat D-i szakaszához szinteltolással épült udvari szárny kapcsolódik, végén harántirányú, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős egykori színház- és tornateremmel, jelenleg átépítés alatt. Az épületben zárda működik. É-ról kapcsolódik hozzá a földszintről átjárható, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos, szentély fölött kontyolt nyeregtetős templom (hrsz.: 1050). Ny-i homlokzatán és hajója D-i oldalán támpillérek. A Nyi homlokzat közepén néhány lépcsőfokkal megemelt, csúcsíves záródású kapu, a karzatablak fölött félköríves záródású szoborfülkében Szent József és a gyermek Jézus szobra. Élkereszt boltozatos hajó, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 20. század. Festett üvegablakok: 20. század. Berendezés: jellemzően 19. század második fele; főoltárkép: 1859 (Leopold Kupelwieser). Az Asztrik tér 7. alatti, nagyméretű saroktelken (hrsz.: 1057/1), annak határaira épült, összetett alaprajzú, nyeregtetős épület áll. Asztrik tér felé néző, két belső udvart magában foglaló szárnyai két-, Kunszt József utcai szárnyai egyemeletesek; az utóbbi udvari homlokzatához több épületrész kapcsolódik, melyek közül az ÉK-i udvari szárny D-i végéhez kisméretű, téglalap alaprajzú, pilaszteres-timpanonos homlokzatú épület, egykori kápolna csatlakozik. Az Asztrik tér 7. sz. alatti épület homlokzatainak kialakítása, építészeti tagolása megegyezik az Asztrik tér 3. alatti épületével. Asztrik téri homlokzatán középrizalit és D-i sarokrizalit, bejárat a D-i rizalit melletti tengelyben, fölötte építési felirat: 1859. Az É-i, Kunszt József utcai homlokzaton két, egyenes záródású bejárat, a Ny-i fölött építési felirat: 1890. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű épületszárnyak, csehsüveg boltozatos folyosók, síkmennyezetes és poroszsüveg boltozatos helyiségek, részben 19. század második felei nyílászárók és burkolatok. Az Asztrik téri szárnyban ólomüveges folyosóajtó, faburkolatos, berakásos lift, a földszinten kétszakaszos ebédlő, árkáddal kapcsolva, az emeleten zeneterem, 20. századi mennyezeti stukkóval. A Kunszt József utcai szárnyban felülvilágítós lépcsőház, a lépcsőfordulóban rézlámpával, a földszinten poroszsüveg boltozatos nagyebédlő. Jelenleg a Dózsa György Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola és a Hunyadi János Középiskolai Kollégium működik benne. Az épületegyüttest Kunszt József kalocsai érsek építtette a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek számára, zárda és leányiskola céljára 1859-1860-ban (építész: Karl Rösner, kivitelező: Zofahl Gusztáv). Haynald Lajos bíboros érsek 1890-ben bővíttette. Az Asztrik téri épületrészek második emeletét Városy Gyula érsek építtette 1911-ben.

Valóban vegyes az épület együttes állapota! Valószínű a használóban keresendő az eltérés! Ennek ellenére egy nagyon szép és összetett épületről van szó.
Még a színezések is eltérőek.

Kanonokház (0.073 km)