Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
2218
törzsszám:
582
szélesség (lat):
N 46° 31,789'
hosszúság (lon):
E 18° 58,363'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
egyéb közösségi lakóépület
jelenlegi típus:
nyugdíjas otthon
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1021
település KSH kódja:
6442
földhivatal:
Kalocsa Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Szabadon álló, két házrészből összetevődő, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, egységes főhomlokzattal, egységes kontyolt nyeregtetővel. Homlokzataihoz az utcavonalon kerítésfal csatlakozik, benne kosáríves kapukkal. ÉK-i, utcai homlokzata lizénás-tükrös kialakítású, mindkét házrészen kis kiülésű középrizalittal. A két házrész határát az utcai homlokzaton lizéna, a DNy-i, udvari homlokzaton a középütt csatlakozó, merőleges irányú, falazott árkádíves kerítésfal jelzi. Az udvari homlokzaton két bejárat, a véghomlokzatokon egy-egy pincekapu, eredeti vasszárnyakkal. Kéttraktusos elrendezésű, átalakítva, az udvari traktusból folyosót választottak le, egyes helyiségeket megosztottak. A földszinten boltozatos, az emeleten síkmennyezetes helyiségek. Lépcsőházak az épület végeiben. Báró Patachich Ádám érsek építtette 1780 körül. Az 1950-es évek elején érseki iroda volt, majd a honvédség tulajdonába került. 1976-tól az egyházmegye nyugdíjas papi otthona volt. 2000-től a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kollégiuma működik benne. Kertjében: két újabb, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú, öt tengelyes, egyemeletes, kontytetős későbarokk kanonoki ház. Rövidebb oldalához íves lezárású, falazott pilléres kapu, ehhez kerítés csatlakozik.
Tökéletes tükörképe (belső kialakításában, udvari homlokzatában is) a vele összeépített Szentháromság tér 3. sz. háznak. A két ház határát az utcai homlokzaton a nyílások ritmusa és a falsáv, a kertben falazott ívsor jelzi. A kertben (az említett telekhatár folytatásában) későbbi építésű jellegtelen, fszt-es, középfolyosós, nyeregtetős lakóépület áll, a Foktői úti telekhatáron hasonló melléképület.
Utcai homlokzata 1-3-1 tengelyes, nagyon enyhe kiülésű középrizalittal. A három homlokzati egység tükrös kialakítású, az épület vízszintes hangsúlyait a lábazat és a kétrészes főpárkány adja meg. Az állótéglány alakú nyílászárók a két szintet összefogó, íves-füles lezárású tükrökben helyezkednek el, a szintek között a tükröt ovális falmező díszíti.
Udvari homlokzata rizalit nélküli, egyebekben az utcaihoz hasonló kialakítású. A fszt. második tengelyében nyílik a sima kőkeretes, szegmentíves, záróköves záradékú ajtó. Szárnyai a 19-20. sz. fordulójáról.

Állapotjelentések

2015.03.23 16:44 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 46° 31,819' E 18° 58,339' - pont: 20

Az épület állapotában itt sem találtam semmi olyat ami a javulás jeleit mutatná. A tető fedése úgy néz ki megújult de egyéb változás nincs.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.