Megújulásunk támogatója:  

Érseki istálló

azonosító:
2206
törzsszám:
577
szélesség (lat):
N 46° 31,936'
hosszúság (lon):
E 18° 58,422'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Agrár műemlék
eredeti főtípus:
állattenyésztés, állattartás
eredeti típus:
istálló
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1046/1, 1046/2
település KSH kódja:
6442
földhivatal:
Kalocsa Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Keretes beépítésű, négyzetes udvart körülvevő, földszintes szárnyakból álló épület, négy sarkán egy-egy és az utcával párhuzamos udvari szárny közepén két, egyemeletes toronyépítmény. A tornyok sátortetősek, a közöttük lévő szárnyak nyeregtetősek, több toldalékkal, az utcára merőleges, újabb keresztszárnnyal, amely két részre osztja az udvart. Az ÉK-i szárny udvari homlokzata előtt tornác, falazott pillérekkel és mellvéddel. Az udvari homlokzatok és a belső jelentősen átépítve. A K-i saroképítményben íves, húzott lépcső, lebegő fokokkal, öntöttvas korláttal, a földszinten fiókos dongaboltozatos helyiség. Az egykori érseki majorság területén áll (ld. még trsz.: 6800). Épült 1800 körül. Egy részében fazekasműhely bemutatóteremmel, udvarában óvoda.
külső leírás:
Négyzetes udvart körülvevő földszintes szárnyakból álló épület, sarkain és az utcával párhuzamos szárny közepén egyemeletes, toronyszerű épületrészekkel. A földszintes részek nyereg-, a tornyok konty és sátortetősek, hullám- ill. síkpala és részben cserép fedéssel.
Jelenleg - a használattól függően - egyes részei viszonylag jó karban, mások szinte romos állapotban vannak, az egész meglehetősen össze-vissza, rendezetlen képet mutat, sok be- és átépítéssel.
állapot leírása:
1997: Városi Gyermekkönyvtár raktára, többi része üresen, romladozva áll (1046/2 hrsz.), óvoda (1046/1 hrsz.)
Vizesedik.

Állapotjelentések

2015.03.24 15:01 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 46° 31,938' E 18° 58,436' - pont: 20

Az épületek állapota eléggé vegyes. Valójában nem is lehet kideríteni, hogy mely épületek tartoztak az istállók körébe. Van itt lakóháznak átalakított és sok más is.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.