Megújulásunk támogatója:  

Érseki Palota

azonosító:
2216
törzsszám:
580
szélesség (lat):
N 46° 31,819'
hosszúság (lon):
E 18° 58,342'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
palota
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1023
település KSH kódja:
6442
földhivatal:
Kalocsa Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, kővázákkal díszített pilléres, kovácsoltvas rácsos kerítéssel övezett területen, szabadon álló, U alaprajzú, kétemeletes, nyeregtetős épület. Középső szárnyának D-i, utcai homlokzatán kis kiülésű sarokrizalitok és pilaszterestimpanonos, manzárdtetővel fedett középrizalit. A tető csúcsán váza, a timpanonban érseki címer. Földszinti középtengelyében átlósan kiforduló oszlopok között kapu, az oszlopokon kovácsoltvas korlátos erkély, korlátján PA - báró Patachich Ádám érsek monogramja. Kapualja négy szakaszos, dongaboltozattal. Kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a földszinten csehsüveg boltozatos helyiségekkel, az első emeleten részben csehsüveg boltozatos, a másodikon tükörboltozatos, illetve síkmennyezetes helyiségekkel. Az első emeleten két szint magasságú ebédlő, klasszicista mennyezeti stukkókkal, az oldalfalakon négy grisaille-kép. Az oratórium és házikápolna, a díszterem falképei, a faburkolatos könyvtár és az ebédlő grisaille-képei: 1784 (Franz Anton Maulbertsch). Érseki magánkápolna: műmárvány díszítés és oltárarchitektúra, oltárkép: 16. század vége. Kovácsoltvas lépcsőkorlátok: 18. század vége (Herold kalocsai mester). Kályhák, 18. század második fele. A kertben két 18. századi jégverem. A kastélykerítés kovácsoltvas kapuja fölött püspöki kalap alatt összefonódott C L K monogram - Comes Ladislaus Kollonich. A mai kastély elődje egy 13. századi lakótorony és a hozzá tartozó gazdasági épületek, melyeket a 17. század végéig használtak. Gróf Kollonich Lipót érsek a város töröktől való visszafoglalása után csak a kápolnát javíttatta ki 1691-1695 között. Gróf Széchényi Pál érsek 1696-1710 között a romokból emeletes lakot építtetett, melyet a sarkokra épített tornyokkal gróf Csáky Imre érsek bővített tovább a 18. század elején. Gróf Batthyány József a régi kastélyt leromboltatta és megbízást adott új palota tervezésére és építésére, amely 1775-ben kezdődött, talán a korábbi épület egyes részeinek felhasználásával (építész: Oswald Gáspár piarista szerzetes, kivitelező: Kronavetter Antal Lipót uradalmi mérnök). Befejezésére, a tervek módosításával (építész: Kronavetter Antal Lipót - valószínűleg Franz Anton Hillebrandt nagyváradi püspöki palota tervének adaptációjával), a Ny-i szárny kivételével, báró Patachich Ádám érseksége idején, 1780-ban került sor. Ekkor nyílt meg a könyvtár is. A Ny-i szárny gróf Kollonich László érseksége idején, 1787-1817 között épült fel (építész: Joseph Tallherr). A Ny-i szárny földszintjén az Érseki és Főkáptalani Levéltár, valamint az érseki hatóság hivatalai, az emeleten az érseki rezidencia található.
külső leírás:
A várost átszelő Szt. István utca torkolatával szemben, a Szentháromság tér északi oldalán áll, a szabadonálló, "U" alakú alaprajzú, háromszintes, barokk kastélyépület, egykori hatalmas barokk kertjének töredékével. (Nagyobb része a városé lett.) A tértől barokk vázákkal díszített pillérekkel tagolt kovácsoltvas kerítés választja el.
Tető: nyeregtető rézlemezzel fedve.
főhomlokzat: fszt.: 13 tengely, 1+4+1+1+1+4+1
1.em.: 16 tengely, 2+4+2+1+2+4+2 ??
2.em.: 15 tengely, 2+4+5+4+2 ??
kiskiülésű sarokrizalit a fszt 1. illetve az emeleten 1. és 2. tengely
fszt-en középső 3 tengely, emeleteken középső 5 tengely enyhén kiugró középrizalit, felette timpanon az érseki címerrel. Középrizalitban fszt-en és 1. emeleten félköríves záródású ablakok, egyébként téglalap alakúak.
Félköríves, kétszárnyú bejárati kapu, fölötte térbeforduló, 2 pillér, 2 oszlop tartotta kovácsoltvas rácsozatú barokk erkély. Eredeti kapuszárnyak.
A tetőn összesen hat "kutyaház", a sarokrizalitok felett lévők oválisak, barokk keretezéssel.

Állapotjelentések

2015.03.23 16:41 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 46° 31,825' E 18° 58,335' - pont: 20

Az épület nincs olyan jó állapotban mint ahogy az távolról látható! Nagyon sok helyen beázást találtam és a lábazat is jelentős helyeken leomlott. Nagyon szembeötlő a főbejárat mellett.
A kertet ölelő falak állapotáról pedig ne is beszéljünk. A gyönyörű kapukon vakolat csak néhol található.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

A ma látható épületegyüttes barokk stílusban épült fel, de már korábban is állt itt egy érseki palota. Az épület leghíresebb része a könyvtár.