Kanonokház

oktatási és gyermekintézmény
óvoda
Kalocsa Körzeti Földhivatal
Volt lakóház, copf 18. sz. vége.
külső leírás:
Nagyjából téglalap alaprajzú, 14 tengelyes egyemeletes szabadon álló épület bádogfedésű kontytetővel. Homlokzatán kevésbé, belsejében jobban lehet érzékelni, hogy két önálló részből áll, hasonlóan a Katona-házhoz és a papi nyugdíjotthonhoz, amelyek kettős kanonokházak voltak. Valószínű, hogy ez is az lehetett.
Az épület lábazata felett szegmentíves, mélyített faltükrök indulnak egészen a kétrészes koronázópárkányig. Ezekben helyezkednek el e földszinti és az emeleti ablakok, 1-1 fszt-i és emeleti ablak között ívelt tetejű és aljú négyszög helyezkedik el. Az épület sarkait, az 5., és 6., a 9. és 10. tengely közét keskeny, egyenes záródású faltükrök hangsúlyozzák. A faltükrök zárása minden esetben cseppekkel díszített. A 7. és 8. tengely között, a két szint közötti sávban Szent Anna harmadmagával domborműves tondó van.
Az ablakok állótéglány alakúak, a fszt-iek tagolt szalagkeretesek, szegmentíves zárással, az emeletiek tagolt füles szalagkeretesek, alul íves, fölül összetett íves zárással. A fszt. 2., 4., 11., 13. tengelyében vakablak van, a 7. és a 8. üres. A lábazati sáv 1., 3., 6., 9., 12., és 14. tengelyében vannak egyszerű szalagkeretes pinceablakok. Az oldalhomlokzatok kéttengelyesek, a nyílások kialakítása -csakúgy, mint az udvariakéi- megegyezik a főhomlokzatéival.

Remek állapotban lévő épülettömb. A napköziotthonos óvoda továbbra is működik benne. Részemre nagyon furcsa volt a főbejárat elhelyezkedése.