Kollégium, ún. Tököliánum

kulturális és szórakoztató épület
kultúrház
rövid leírás:
Volt szerb oktatási-kulturális központ, ún. Tököliánum négyemeletes épülete, késő eklektikus, bizánci elemek felhasználásával. Belsőben színes üvegablakok. Reprezentatív díszterme iparművészetileg védett. (Jelenleg irodaház.) 1909.
:
A négyemeletes, két belsőudvaros, zártsorú beépítésben épült egykori kollégiumi épületet Fellner Sándor tervei szerint 1907-ben építették fel, a lebontott régi Tökölyánum helyén. A kőfaragómunkák Andretti Anzelm, a kerámia díszek a Zsolnay-gyár alkotásai, a burkolatokat Melocco Péter szállította. A stilizált román építészeti részletekkel kialakított eklektikus főhomlokzaton, a második emelet magasságában három fekvőtéglány alakú bronz dombormű látható, Gönczy Lajos munkái; 1790-es szám alatt a temesvári kongresszus, 1838-as szám alatt a Tökölyánum alapítása, 1907 alatt az új, ma is álló épület felavatása láthatók. Ez utóbbin Brankovics György szerb pátriárka, Joanovics Pál szerb-görög keleti ügyekben azidőszerint illetékes államtitkár és korabeli közéleti személyiségek mellett az építész és a Tökölyánumot alapító, vizesi és kevermesi Tököly Popovics Száva aradi földbirtokos alakja kapott helyet. Az épület dongaboltozatos nagytermét eklektikus jellegű falfestések és színes üvegablakok díszítették. Színes üvegablakok láthatók a lépcsőházban ma is, Az északi udvarban, az épület jellegéhez illő építészeti keretezésben helyezték el az egykor a Veres Pálné u. 19. sz. házoromzatán állott szoborcsoportot, amelyet Uhrl Ferenc készített a XIX, sz. első harmadában.

2010.07.13 19:18 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 29,369' E 19° 3,418' - pont: 3

A Fellner Sándor tervezte épületre ráférne egy sürgős felújítás, egy erkélyen a fű is kinőtt a repedésekből, a homlokzat több helyen sérült.

Ráth-ház (0.100 km)
Újvárosháza (0.101 km)