Szent Imre
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel. A szentély É-i oldalához sekrestye, ahhoz aedikulás keretelésű kriptalejáró kapcsolódik. A kriptalejárat fölött felirat, évszámmal: 1840. Hajója fiókos dongaboltozatos, bejárati oldalán öntöttvas karzat, a karzatalja poroszsüveg boltozatos, a szentély felett félkupola fiókokkal. Falképek: 1965 előtt. Berendezés: főoltár, szószék, 18. század közepe; főoltárkép: 1835 (Warschág Jakab). Koháry István építtette 1706-ban, 1747-ben és 1764-ben megnagyobbították. Kriptáját a felirat szerint Huszár József építtette 1840-ben. A templom előtt: kőfeszület, 1808. A templomkertben: sírkövek.
külső leírás:
A település középpontjában a kastély előtt, a Dózsa utcában, utcával párhuzamosan álló egytornyos barokk katolikus plébániatemplom. Torony nyugati homlokzat elé ugrik, hajója téglalap alakú, szentélye nyolcszög oldalával záródik. Északi oldalon sekrestye és a sekrestyéhez épített kriptalejáró. A templom alatti kripta a Huszár család egykor temetkező helye.
Nyugati homlokzat nagyon egyszerű, félköríves kétszárnyú kapua torony alján, felette szegmensíves ablak világítja meg a karzatot, a torony északi és déli oldalán hasonló vakablakok. A torony lépcsőzetes kialakítású, párkányok helyett az ememleteket beugrás választja el. Így a torony minden szintje kicsit keskenyebb, mint az alatta lévő szint. Torony emeletén fekvő ovális ablakocska. Oldalhomlokzatokon hasonló vakablakok. Harmadik szinten szegmensíves harangablakok, palával fedett törtvonalú gúlasisak..
Hajó déli oldalán 3 félköríves ablak, nyugatról az 1. Szakaszban lévő, a karzatot megvilágító ablak kisebb. Tengelyeket falpillérek választják el egymástól. Ablakok enyhe faltükörben. Alacsony kiugró lábazat.Palával fedett nyeregtető.
Északi oldal ablaktalan, sekrestyeajtó egyszárnyú szép szép barokk szalagkerettel.
Kripta lejárat: 1-1 toszkán fejezetű falpillér által közrefogott téglalap alakú kétszárnyú kapu, felette tympanon. Bádog lefedés. Kapu szemöldökében felirat:
" Baráthi Huszár József
Maga és nemzetsége hamvainak 1840 évben"