A Huszár-Purgly-kastély műemléki környezete

Terület
Műemléki környezet
Műemléki környezet
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában álló kastély műemléki környezete a következő lehatárolással: 80. hrsz.-ú telek ÉNy-i sarkából K-i irányban indulva halad a telek É-i határán, majd az ÉK-i sarkot elérve tovább átkel a telek K-i határa mentén húzódó közúton, D-i irányba fordul és elhalad a 113., 114., 115., 116. hrsz.-ú telkek Ny-i határa előtt, majd e vonal folytatásában átkel az előbbi útra merőleges közúton (Dózsa György u.), Ny-i irányba fordul és az út D-i oldalán elhalad a 175-176., 177., 178. hrsz.-ú telkek É-i határa előtt, majd a 178. hrsz.-ú telek ÉNy-i sarkától ÉNy-i irányba fordulva visszatér a közút (Dózsa György u.) É-i oldalára, s a 80. hrsz.-ú telek DNy-i sarkától előbb É-i, majd Ny-i, majd ismét É-i irányban haladva éri el a telek ÉNy-i sarkát.
külső leírás:
A falu középpontjában a kastély, templom és önkormányzat által határolt terület, melyet az utca (Dózsa utca) másik oldalán házak zárnak le. Illetve ide sorolhatnánk az Alkotmány utca Dózsa utca találkozásában álló magtárat, a Dózsa utca Nézsa felé vezető részén álló nem védett lovardát (szintén szövetkezeti tulajdon), valamint a kastély és melléképületei mögött elterülő egykori kertet is. (Kert közepén orosz katonai temető.)

A szépen felújított kastély, templom rendezett téren áll.