Werbőczy-emlékmű

Plasztika
emlékmű
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A templomtól (trsz.: 5436) K-re, a harangtorony (trsz.: 5437) szomszédságában álló emlékmű. Alépítménye egy régebbi, törtkő falazatú kripta, D-i oldalán két, Ny-i egy bejárattal. A kripta D-i homlokzata fölött gúla alakú emlékmű, csúcsán gömbbel, oldalán kronosztikonos felirattal, mely szerint az emlékművet özvegy Gyurcsányi Ignácné Blaskovics Terézia állíttatta családi kriptája fölé 1796-ban, a település egykori birtokosának, Werbőczy Istvánnak emlékére, aki a hagyomány szerint itt írta a Tripartitumot.
külső leírás:
A település déli részén, magaslaton, a régi temetőben, a templomtól keletre, a haranrtorony szomszédságában álló emlékmű. Alépítménye egy régebbi kripta, melynek falai törtkőből vannak rakva, egyik sarkán oszlop emelkedik; déli homlokzata vakolt, benn két egyenes záródású ajtónyílás. Fölöttük áll a piramis alakú emlékoszlop; csúcsán gömb, oldalán feliratos tábla, melynek kronosztikonja szerint Gyurcsány Ignácné Blaskovics Terézia állíttatta 1796-ban.

Felújítva áll, rendezett környezetben.