Thoroczkay-Rudnyánszky-kúria

Kúria, udvarház
Torockószentgyörgy 218
Rövid leírás:
A kúriát 1836-ben idősebb Thoroczkay Sándor építtette, források azonban nem maradtak fenn építéstörténetéről. A klasszicista stílusú udvarház számos átalakításon esett át az elmúlt évszázadokban, így mára alig őrzi eredeti megjelenését.
Az épület magját kétsoros elrendezésű, hat helyiség és a főhomlokzat elé ugró oszlopos tornác alkotta. A 19. század második felében a keleti, utca felőli oldalon újabb helyiséggel bővítették. Ezzel közel azonos időben épülhetett a főhomlokzattal szemben található melléképület, illetve az épület mögött található kert is.
Az épület 1917-ben került örökösödés révén báró Rudnyánszky Béla tulajdonába, aki az építtető legidősebb unokáját, Klárát feleségül vette. Az épület 1949-ig az államosításig maradt a család tulajdona. Ettől kezdve újabb átalakításokkal üdülőnek, majd gyermekszanatóriumnak használták az épületet. 1996-ban került vissza a Rudnyánszky családhoz, akik azt azonban 1998-ban eladták az unitárius egyháznak.