Székelykő-vár

A településtől keletre emelkedő, hatalmas szikla tetején
Rövid leírás:
Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység É-i részében, a Székelykő tömbje és a Bedellői-havasok közötti völgyben, a Torockói (Havas)-patak mellett fekszik Torockó (Rimetea) település.
A Torockó feletti Székelykő csúcsán az első középkori várat az Ákos nembeli Toroczkai családból eredő I. Ehellős építtette a tatárjárás előtt. Először 1249-ben említik. A tatároktól kétszer is sikerrel megvédett várat a király az Aranyos-melléki kézdi székelyeknek adományozta. 1514-ben a Dózsa-féle parasztfelkelés idején a vár árulás folytán a paraszthad kezébe került. 1516-ban II. Lajos király új adománylevelet adott ki Toroczkai Ferencnek és fiának, melyben új adományul adta Torockó várát tartozékaival együtt. A vár a 17. században lett lakatlanná.
Torockó felől K-i irányban, jelzett turistaúton jutunk fel a Székelykő hegygerincének É-i tömbjéhez, ahol két erődítés nyomait találjuk. A Székelykő É-i fennsíkját egy toronnyal megerősített, a toronynál derékszögben megtörő hosszú fal választotta el a lankásabb K-i, ÉK-i lejtőtől. A fennsík É-i, Ny-i és DNy-i oldalát a sziklák meredeksége miatt külön fallal nem kellett védeni. A már említett, K-i oldalon lévő torony falát Orbán Balázs könyvének egyik metszetén láthatjuk, ma egy kb. 8-10 m átmérőjű kör alakú terepalakulat jelzi helyét. A toronytól a fennsík peremén ÉK-i irányban figyelhetjük meg az egykori fal egy részének nyomvonalát, valamint a toronytól kb. 10 méternyi távolságban egy beásában csekély kőfalmaradványt is láthatunk. A toronytól egy másik fal is indult DK-i irányba, és egy kis gerincre futott fel. Ez a fal csak terepalakulataiban látható, Orbán B. metszetén viszont még jól látszik. A toronytól K-i, DK-i irányba leereszkedve, kb. 50 m távolságban lévő hegynyeregben mesterséges, kör alakú üreg talán az egykori ciszterna maradványa lehet. Ennek átmérője 10 méter. A toronnyal és fallal védett fennsík legészakibb pontjánál egy 15-20 méter széles sziklahasadékon átmászva jutunk el a Székelykő legészakibb pontján lévő Vársziklájára. A Vársziklája nevű szirt szabálytalan ovális alakú, mérete kb. 45x30 m. Amikor a fent leírt, toronnyal és fallal kerített fennsík elesett, ide, erre a rendkívül jól védhető, szinte bevehetetlen kis sziklacsúcsra vonulhattak vissza a védők. A Várszikláján most erődítés vagy falazat nyomai nem láthatók. Legmagasabb pontján jelenleg fakereszt áll.
A várrom részletes leírása a 19. századból, Orbán Balázs tollából maradt fenn. (Lásd ezt a www.varak.hu oldalon!)