Ó-Tordavár (földvár)

Várfalva, a település mellett
Rövid leírás:
Erdély egyik legrégebbi - ha nem a legelső - ispáni vára, amely a megyének is nevet adott, nem Tordán, hanem attól nyugatra, Váralja település határában terül el. 190-szer 100 méteres alapterületű, ovális alaprajzú földvár (egy rézkori-, bronzkori település lapos halmán épült), sánca fakazettás alapfalú, amelyen a 11. század elejétől fából készült védőfal, majd Potaissa romjaiból ideszállított kövekből emelt kőfal húzódott. A sáncon belüli épületeknek nem maradt felszíni nyomuk. Viszonylag korán temető is létesült a váralján, itt a temetkezések mellékletei I. István korától keltezhetők. A vár kőfallal övezésére talán Kálmán király idejében, a 12. század elején került sor. Az erődítmény a mongolok betörésekor (tisztázatlan, hogy a tatárjárás során, 1241-1242-ben, vagy a második betörés alkalmával, 1285-ben) pusztulhatott el, ezután elhagyták.
Jelenleg már csak az egykori sánc ismerhető fel, a kőfalat az elmúlt századokban széthordták a környékbeli építkezésekhez. Mint az egyik legkorábbi azonosított ispáni vár, kiemelkedő jelentőségű a magyar középkorkutatás szempontjából.

Az adatlap megírásában Bóna István: Az Árpádok korai várai című műve volt az elsődleges forrás