Megújulásunk támogatója:  

Szentháromság plébániatemplom


A bal felső a római katolikus templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 33,250'
Hosszúság (lon):
E 23° 31,114'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjától, ahol a középkori eredetű unitárius templom is áll, K-re, egy útkereszteződésben, kisebb kertben áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori település első lakói német ajkú telepesek voltak, akik a környéken arany bányászatával és mosásával foglalkoztak. A 15. századra már főként már magyarok lakták. Az újkorra a román elem vált uralkodóvá. A 19. században az egyik legfontosabb erdélyi fazekasközpont, itt készítették az ún. hólyagos edényeket.
A 16. században a település lakossága reformátussá, majd döntően unitáriussá vált, így a falu középkori eredetű templomát is e közösség használja ma is. A kevés számú római katolikus magyar lakos a plébániát csak 1787-ben tudta visszaállítani. Először 1782-ben egy kápolnát emeltek, majd annak helyén 1802-ben felépült a Szentháromság tiszteletére szentelt, ma is álló, barokk stílusú templom. 1848-49-ben a román martalóc hadakkal vívott, gyilkos harcban súlyosan megsérül, de 1858-ra kijavítják. Az egyhajós épület keletelt, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. A déli oldalon a szentélyhez kontyolt nyeregtetős sekrestye kapcsolódik. A nyugati oldalon található a három emeletes torony, melyben két harang lakik. A templomba a torony alján keresztül lehet bejutni. A hajó teteje síkmennyezetes, a szentélyé dongaboltozatos. Ablakai félkörívesek. A hajóban a nyugati oldalon fagerendás karzat áll, a feljáró a templomtérben van. A torony nyugati falán az egyiptomi menekülés bibliai jelenetének domborműve található.
Ma a gyülekezetet mintegy két tucat római katolikus hívő alkotja.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-09 15:32:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Léta vára (9.253 km)
Unitárius templom (12.210 km)
Székelykő-vár (12.493 km)
Jósika-kastély (12.513 km)
Mikes-kastély (14.001 km)
Torockai vár (14.517 km)