Bethlen Gábor kollégium

Bethlen Gábor utca 1. sz., Nagyenyed, Fehér megye
Egyéb adat:
A Collegium Academicumot Bethlen Gábor alapította 1622-ben Gyulafehérváron, a fejedelmi székvárosban, a császári csapatok által ugyanebben az évben megszüntetett heidelbergi egyetem pótlására. Bethlen külföldi, illetve külföldön végzett erdélyi professzorokat alkalmazott, nyomdászt fogadott, elindította a kollégium építését és lerakta a könyvtár alapjait. Fenntartására számos birtokot is adományozott a kollégiumnak. Az épület azonban az 1658-as török-tatár támadás során elpusztult és Apafi Mihály fejedelem ideiglenesen Nagyenyedre költöztette.
Rövid leírás:
A kollégium a kapott épületek mellett a templommal szemben megvásárolt néhány házat és azok helyén az 1660-as években megépültek az első oktatási épületek. A század második felében véglegesedett a kollégium nagyenyedi helyzete. A Rákóczi-szabadságharc idején azonban az új épület is súlyos károkat szenvedett, a császári csapatok felgyújtották a várost és vele együtt az épületek is szinte teljesen megsemmisültek.
Ekkor épült 1720 és 1743 között, angol támogatással a Nagykollégium egy emeletes, belső udvaros tömbje. A század második felében épült fel a Kiskollégium vagy Bagolyvár. A két épület közül már csak ezen utóbbi áll, az előbbi 1849-ben megsemmisült a város feldúlásakor. A Kiskollégium téglalap alaprajzú épülete még ma is eredeti barokk mazárdtetővel fedett, a földszint és az emeleti folyosó boltozatos.
1827 és 1836 között épült a mai Kollégiumi épület déli szárnya egy nagy, impozáns terv első részeként. A tervek szerint az új épület körbevette volna a régi épületeket. Nyugati végén ma is láthatók az alapozás nyomai. A négy szárny közül azonban a délin kívül csak még egy készült el, 1883 és 1885 között a kolozsvári Szalay Ferenc építész tervei alapján, a keleti szárny. Még így, félig befejezett állapotában is Nagyenyed második legnagyobb épülete lett a Kollégium. Kétemeletes, eklektikus stílusú, még ma is az eredeti ablakok, ajtók és vasalatok láthatók, mint ahogy a főbejárat gazdag fémrácsa is ezen korszakból, 1885-ből származik. A termeket díszítő historizáló festés is megmaradt az első emeleten, a Természetrajzi Múzeum termeiben és a mai könyvár melletti rajzkabinetben, mint ahogy a díszterem bútorzata is korabeli.

Bánffy-kastély (2.922 km)
Kemény-kastély (3.410 km)