Szent Rozália temető

Temető
Rozália (ma: Rozálska) utca
Rövid leírás:
A temetőt az 1710-ben a városban pusztító pestis áldozatai számára nyitották meg. (Korábban a temetések a városi templomok körül kijelölt sírkertekben zajlottak, de ennek a gyakorlatnak a nagy járvány- és fertőzésveszély miatt véget kellett vetni.) A temető északi szélén Kassa városa 1714-15-ben kápolnát és - mára nyomtalanul eltűnt - remeteséget is építtetett.

A temető - főleg a 19. században - nagy népszerűségnek örvendett Kassa zömmel német és magyar polgársága körében. Itt nyugszik a város számos kiemelkedő személyisége, politikusok, katonatisztek, értelmiségiek, nagypolgárok, gyárosok, kereskedők, művészek. Itt temették el pl. Münster Tivadar és Éder Ödön, egykori kassai polgármestereket, ill. Halász Hradil Elemér festőművészt is. Számos családi kripta és síremlék komoly művészettörténeti, ill. műemléki jelentőséggel is bír. A ma is igen hangulatos, ligetes sírkert hűen tükrözi az 1945. előtt döntően magyar, ill. német identitású város lakosságának mára elenyészett képét. Mint oly sok más, 1920-ban a határon túlra került magyar nagyváros temetőjénél, úgy itt is megtapasztalható, hogy az utódállamok többségi nemzetei a temetőkben is \"érvényesítik\" többségüket. A Rozália-temető lassú (?) átalakuláson megy keresztül. Egyre több az új - kizárólag szlovák - kripta és síremlék, melyek építése folyamatosan apasztja a történelmi emlékek sorát.
2013-03-09 12:15:26

2014.01.18 23:59 szépmíves állapot: 3 - egyéb

A temető télen is csodaszép. Tükre egy mára szinte eltűnt, német-magyar-szlovák világnak. A fantasztikus igényes, eklektikus vagy neogót kripták szinte egy-egy antik görög templomot idéznek! Némelyiküknél láttam már kisebb falusi templomot... Ugyanakkor némelyik kritikus állapotban van már... Többjük teteje beszakadt. Az egyik kripta tetején (!) nemhogy fa, de egész kis fenyőerdő nő már!

Ami aggasztó, hogy sok-sok régi, magyar vagy német sírra is felragasztották már a kis sárga matricát, amelyben a sír újbóli megváltására hívnak fel... Képzelem, hányan fognak jelentkezni, amikor némelyik, sírkápolnával, vagy hatalmas márvány obeliszkkel jelzett sírba 90-100-120 éve temettek utoljára... E családok többségét rég elüldözték, deportálták már, stb. Ha pedig az újbóli megváltásra kitűzött idő "eredménytelenül" telik el... tudjuk, mi lesz.

A temető déli bejárata mellett több, teljesen új kripta is épül... Kell a reprezentáció. De legalább nem egy régit vesznek újra használatba...
Az itt kialakult kis terecskén egy - általunk még soha, sehol nem látott - jelképes sírocskát láttunk: a meg nem született, magzatként elpusztított embertársainkra emlékezik egy kis sírocska, rajta boldog II. János Pál pápa egy mondatával.