Megújulásunk támogatója:  

Fiedler-villa


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,246'
Hosszúság (lon):
E 21° 14,743'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kassa, Komensky u. 54. (Komenského 54)
Egyéb adat:
1929-ben épült Őry (Oelschlager) Lajos földszintes családi villája.
Rövid leírás:
A villa építésekor a környező terület még szinte teljesen beépítetlen volt. Közelében erdő állt, ahol kedvező természeti, éghajlati körülmények uralkodtak, így a terület különösen alkalmas volt kertvárosi övezet kialakítására. Még ezen érintetlen környezet vonzotta ide a gazdag bécsi kereskedőcsaládot, Fiedler Pál családját is, hogy itt építtessék meg nyári rezidenciájukat.

A Fiedler-család számos vaskereskedést üzemeltetett Kassán, egyik üzletük a Fő utcán állt. A család barátja volt Őry (Oelschlager) Lajos, akit Fiedler Pál kért fel villájának megtervezésére.

Két, szinte azonos családi ház átépítésével jött létre a ma itt álló, hihetetlenül modern hatású villa. Az eredeti beton alapokra épült téglafalak megtartásával egy új vizszintes szerkezetet tervezett, a korábbi épületek tetőteréből pedig kétszintes belteret alakított ki.
A földszinten 5 hálószoba és egy fürdőszoba kapott helyet, amelyek egy nagy hallt fogtak közre. Az eredetileg négyszögletes ablakokat íves, középen zárókővel kiékelt nyílásokra tervezte át, miközben a főbejáratot előre tolta a homlokzat középső részén, emeletén pedig teraszt alakított ki.

A világháború után a környezet erősen átalakult, a kertváros helyén sorra épültek a panelházak, miközben a villa is kézről kézre járt. 1991-ben végül ismét visszakapta a Fiedler család, azonban nem sokkal később, 1994-ben el is adták. Bár az épületet felújították, azt nem az eredeti állapotok szerint végezték, így mára sokat veszített megjelenéséből.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-05-06 21:14:04
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.