Krisztus Mennybemenetele-kápolna

Kápolna
A Régi szepesi út (Stará spišská cesta) és a Sládkovičova utcák sarkán
Rövid leírás:
A késő-középkorban és az új korban is Felső-Magyarország legfontosabb városának számító Kassa gazdasági és közigazgatási jelentősége mellett egyértelmű szellemi és vallási központja is volt a Magyar Királyságnak. Épített örökségének legfontosabb elemei az egykor fallal is körülvett Óvárosban, ill. az ehhez szorosan kapcsolódó területen találhatóak. Ugyanakkor ettől kissé távolabb, a modern időkig beépítetlen zónában is felfedezhetünk szép, értékes, kultúrtörténeti jelentőségű építményeket.

Ezek egyike a város egyik fontos, északnyugat felőli megközelítési irányát jelző régi szepesi országút mellé épült kápolna. A kis méretű, klasszicista stílusú, téglalap alaprajzú, nyereg tetős, fémlemez fedésű építmény egyterű. Főhomlokzatán nyílik egyenes záródású bejárata, melyet két oldalt pilaszterek hangsúlyoznak. A bejárat fölött a főpárkány fölé attika emelkedik, melyet sima mezejű, háromszög timpanon koronáz, csúcsán kovácsolt vas latin kereszttel.

A vasráccsal és harmonika-szerűen zárható, teli lemez ajtóval is elzárható bejáraton át juthatunk be a kicsiny kápolnatérbe. Ennek szinte egyedüli berendezési tárgya a bádoglemezre olajfestékkel festett oltárkép, amely Krisztus mennybemenetelének jelenetét ábrázolja.

A kápolna építését annak külső hátsó homlokzatán elhelyezett, vakolatból kialakított évszám keltezi 1830-ra. Annak emlékére emelték, hogy itt halt meg az utolsó pestises beteg Kassán.

Kálvária (0.317 km)
Fiedler-villa (1.083 km)