Megújulásunk támogatója:  

Kelet-Szlovákiai Múzeum


A kép forrása: lorant.orban / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,635'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,210'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Námestie Maratónu mieru (Békemaraton tér) 2., a fő utca északi végénél lévő tér nyugati oldalán
Egyéb adat:
E múzeum kassai része még kiállító helyként a Miklós-börtön ill. a Hóhér-bástyában felépített ún. Rodostói ház.. Az intézmény (szlovákul: Východoslovenské múzeum) gazdag honlapja (csak szlovákul): http://www.vsmuzeum.sk/
Rövid leírás:
A 19. utolsó harmada Magyarországon a vidéki városi és megyei múzeumok megalakulásának időszaka volt. Ezek sorába illik a Kassán 1872-ben megalakult Felső-Magyarországi Múzeum Egyesület is, melynek kezdeményezői a jelentős magángyűjteménnyel rendelkező Klimovits-testvérek voltak. Szándékaikat támogatta Myskovszky Viktor elismert műemlékes szakember is. A múzeum első kiállításának megnyitására 1876-ban került sor. A gyűjtemény később több adomány útján további jelentős gyarapodáson ment át, így pl. a kassai születésű Henszlmann Imre 1888-ban több ezres régiség-kollekcióját ajándékozta a múzeumnak. 1906-ban, II. Rákóczi Ferenc ünnepélyes kassai újratemetése alkalmából a fejedelem ereklyéiből látványos kiállítást szerveztek és felvéve nevét Felső-magyarországi Rákóczi Múzeummá alakult az intézmény. Az 1919-es impériumváltozás után a gyűjtemény a csehszlovák állam kezébe ment át és azóta (az 1938-1945. közötti magyar világot leszámítva) Kelet-Szlovákiai Múzeumként működve az ország egyik legjelentősebb muzeális intézménye. A múzeum gyűjteményének kétség kívül leglátványosabb tétele a 17. századi, ún. Kassai aranykincs, amely az egykor Kassán székelő Szepesi Kamara fő utcai épületének 1935-ös bontása során került elő. A különösen nagy értékű leletnek a múzeumban külön páncéltermet alakítottak ki.

Mai múzeum épületét a történelmi belváros északi peremén, Lechner Jenő budapesti építész tervei alapján 1899-ben emelték, eredetileg is múzeum funkcióval. A gazdagon díszített, tengelyszimmetrikus homlokzatú, egy emeletes, neobarokk stílusú épület főhomlokzatát a bejárat fölötti, hangsúlyos oromzaton Kassa város kőből faragott címere díszíti.
A múzeum udvarán kisebb szabad téri skanzen létesült több, ide áttelepített, népi épületből.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-04-13 02:07:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.