Szent Miklós templom

A kép forrása: shugarov / Panoramio
Békemaraton tér, a múzeum mögött.
Rövid leírás:
Az egykori Felső-magyarországi Múzeum (ma: Kelet-szlovákiai Múzeum) impozáns főépületének udvarán kis szabadtéri múzeum reprezentálja a szlovák népi építészet hagyományait. Itt áll egy értékes, régi fatemplom is, melyet eredeti helyén, a Sáros megyei Körmös (ma: Kožuchovce) községben épült fel 1741-ben, Szent Miklós püspök tiszteletére. Múzeumba való telepítésére 1927-ben került sor.

Az eredetileg egyetlen vas alkatrész, szög felhasználása nélkül, kizárólag fa elemekből, fa szögeket alkalmazva felépített templom szép példája a Kárpát-medence északkeleti karéjában honos, keleti kapcsolatokkal rendelkező fatemplom-építészetnek. Az eredeti helyén, Körmösön még keletelt tengellyel felépült templom három nagy, egyenként négyzet alaprajzú, önálló sátortetőkkel rendelkező tömegre oszlik. Bejárata a toronyaljban nyílik, innen juthatunk be a tulajdonképpeni templomtérbe. Ezt a legbelső szentélytől képfal (ikonosztáz) választja el. A templombelsőben a 18. század közepéről származó, szakrális témájú falfestmények láthatóak.