Tost-palota

György Dénes rajza

Rákóczi körút (ma: Moyzesova utca) 16.
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország legjelentősebb településének számító Kassán a 19-20. század fordulója jelentős polgári fejlődést hozott. A Kiegyezés utáni évtizedekben gyors ütemben gyarapodott a gazdaság, fejlődött a kultúra, rendezett közterületek, új, modern utcák, parkok, középületek, bérházak születtek, különösen a történelmi óvárost körülvevő, korábban nem-, vagy csak részben beépített zónában.

Ezen az újonnan kiépült utak egyikén, az Óvárost nyugatról határoló, mintegy 1 km hosszú, fákkal beültetett Rákóczi körúton álló házat Tost László, Kassa alpolgármestere és parlamenti képviselője építtette 1911-ben. A szecessziós stílusú, három szintes, többlakásos lakóépület tervezője a neves fővárosi építész, György Dénes volt. A házról így ír az építész monográfusa, Kubinszky Mihály: \"A díszudvarszerű előtér mögé visszahúzott középrizalit jellemzi. A homlokzatnak a magyar népi építészet hatását hordozó magas ormok és kúpos tetőidomokkal fedett sarokerkélyek adják zamatát. A lábazatnál ciklopfal és nyerstégla váltják egymást. A magyaros jelleget a csúcsíves bejárat és az eklektikus hatású homlokzatdíszek egészítik ki. Az épület összhatása ennek megfelelően vegyes.\"

Az épületben, lakó funkciójának megszűntét követően különböző intézmények működtek. Legutóbb a kassai Šafárik Egyetem természettudományi fakultásának egyes részeit helyezték el itt. Ma üresen áll.

Az épület leírásának forrása: Kubinszky Mihály: György Dénes című munkája (http://mek.oszk.hu/01100/01196/html/#epiteszeti_muvei) ill. Hoffmann Éva - Marton Jenő: Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 c műve.