Régi zsidó temető

A kép forrása: janstarec / Panoramio
Temető
A Tatranská ill. Stítová utcák déli vége közelében.
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik zsidó központjának számító Kassára 1841-ig nem települhettek be zsidók. Ennek ellenére a 20. század közepére már bő 11 ezres közösségük élt itt, amely - az egyes irányzatoknak és a hitközségek lélekszámának megfelelően - több nagy, illetve kisebb zsinagógát is fenntartott.

Kassán több zsidó temető is működött, illetve működik. Közülük a régebbi a mai Tatranská utcai lakótelepi házsor, illetve az ehhez kapcsolódó garázssor déli végétől mintegy száz méterre, délre található meg.

Az 1890-es években új zsidó temetőt nyitottak meg a város déli részén, ma pedig a megfogyatkozott közösség csak ezt az újabbat használja. A régi temetőt lezárták. A 20. század második felének csehszlovák szocialista \"városfejlesztése\" sajnos súlyos károkat okozott a régi zsidó temetőben. Környékén az új beépítések, lakótelepek, kórház és klinika, teljesen megváltoztatták az egész környezetet. Az egykor sokkal nagyobb területű sírkert jelentős részét felszámolták és modern házakkal beépítették. A temető ma alig megközelíthető, degradált, \"megtűrt\" képződmény képét nyújtja. A megmaradt, mintegy 50x70 méteres területen néhány tucat szép, régi sírkövet találunk itt.

(A leíráshoz felhasználtuk Hoffmann Éva - Marton Jenő: Kassa című munkájának adatait is.)