Kedves Miviana!
Egy fényképezőgép vásárlásakor -sajnos- több szempontot is figyelembe kell(ene) venni, hogy az új gép több örömet szerezzen, mint bosszúságot és lehetőleg hosszú távon jó útitárs lehessen. Ezeket mind összefoglalni kicsit hosszú lenne, ezért inkább rövid kérdés-válasz fomájában írom le, ami eszembe jut:
> ami alapvetően meghatározza a választható gép kategóriáját, az a rendelkezésre álló PÉNZ, viszont olcsón csúcsminőséget nem lehet kapni! Megjegyzésem: ma már egy jó kompakttal is nagyon jó képeket lehet készíteni: általános témakörben.
> mit szeretnél fotózni? Általános, "túrista"-fotókhoz szintén elég egy olcsóbb árfekvésű kompakt, de ha SPECIÁLIS témák felé kacsintgatsz (sport-fotó, madár-fotózás, esti-fotózás), akkor ahhoz már komolyabb gép kell, cserélhető obikkal és TELJES manuális beállítási lehetőséggel !!! (+ állvány :-)
> Egyszeri beruházással szeretnéd megoldani a hw beszerzést vagy távlatokban, bővíthetően szeretnéd fejleszteni az "eszköz-parkot"? Elöbbi esetben kompakt, második esetben természetesen cserélhető obis gép kell!
> Gondolkozol-e különböző SZŰRŐK használatán - ezek (tudtommal) a kompaktoknál nem természetes lehetőség.
> Írtad: "nem csak fényképezni, de videózni is óhajtanék! " Ehhez két megjegyzésem van:
1: fényképezőgéppel FÉNYKÉPEZNI kell, videózni VIDEÓ (kamerával) kell !
Ezzel a véleménnyel lehet, hogy sokan nem értenek egyet... A "fényképezőgép is tud videót készíteni", ez szerintem üzleti (profit) fogás ami kihasználja az emberi KÉNYELEM-SZERETET, mivel nem kell KÉT gépet cipelni....
2: Két KÜLÖNBÖZŐ funkció egybegyúrása mindig KOMPROMISSZUMOKKAL jár ! még akkor is, ha látszólag azonos/hasonló feladatokat kell ötvözni. (Kompromisszum: gyengébb technikai megoldás + magasabb ár!) Én nem videózom, bár a gépem tud videót készíteni... :-)))
> És végül a gép MÁRKÁJA:
SZERINTEM -azonos árfekvésben(!!!)- a felsorolt márkák (Nikon, Cannon,... etc) azonos tudásúak, nagy
eltérés a technikai képességekben nincs. (Nekem az elmúlt NYOLC év alatt volt Olympus és Panasonic gépem, most egy NIKON géppel fotózgatok - legnagyobb megelégedésemre :-)))
Azt a jótanácsot, amit én is kaptam/olvastam, ajánlom Neked is: VÁSÁRLÁS ELÖTT, de amikor már eldöntötted a kategóriát, menj el nagyobb (önkiszolgálós) fotós-üzletbe (pl. MediaMarkt): ott a "szabad polcról" a gép leemelhető, kézbe vehető. PRÓBÁLGASD a fogását, nézd meg melyik tetszik az adott kategóriában a "nevesebb" márkák közül és amelyik megtetszik: VEDD MEG!
üdv: Bélosz
[
előzmény
:
(2245)
Miviana , 2012-09-27 16:57:58]
|