Megújulásunk támogatója:  
fotópályázat
témák listája

Összesen: 2865 db hozzászólás

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-10-26 18:27:35  (2745)
Köszönöm, kedves Kunczy.
[ előzmény : (2744)  kunczy , 2015-10-22 12:24:21]

kunczy hozzászólásai | 2015-10-22 12:24:21  (2744)
Kedves István!

Töröltem a kért képeket.

Kunczy
[ előzmény : (2743)  Szőnyi István , 2015-10-19 22:57:23]

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-10-19 22:57:23  (2743)
Mivel a "Színe és fonákja" című képet szándékom ellenére kétszer töltöttem fel, a felesleges példányt kérem törölni az "Anno Domini" című fotóval együtt. Előre is köszönöm.

klo hozzászólásai | 2015-10-08 16:45:42  (2742)
Kedves fotósok!
A szeptemberi pályázat legnépszerűbb képe piusz Hősök kapuja című alkotása lett. Gratulálok neki és a többi pályázónak is, nagyon erős volt szerintem a mezőny. Az eredménylista: http://muemlekem.hu/fotopalyazat-eredmeny?ho=2015-09

Szya hozzászólásai | 2015-09-23 18:16:03  (2741)
Holnap nyílik:
https://www.facebook.com/tibor.peto.3/photos/a.450284151719162.1073741825.446440762103501/893984154015824/?type=3&theater

piroska hozzászólásai | 2015-09-23 13:20:10  (2740)
Ritkán látogatom a fotópályázat oldalát, fényképet csak bódult pillanataimban töltök ide.
Mégis megkérdezem : érdemes ilyen nagy ügyet csinálni egy pályázatból, ahol 4 szavazat adódik maximum egy képre(és még én is kaphatok kétes értékű műveimre egyet)???

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-20 23:50:48  (2739)
Kedves Mindenki!

Konti04 szavai teljes mértékben megnyugtattak abban a tekintetben, hogy az általam ironikus formában szóvá tett szavazási anomália
a) sajnos, valóban létezik
b) senkinek (még neki sem) nem tűnt fel mindaddig, amíg fel nem hívtam rá a figyelmet
c) nem Konti04 általam feltételezett következetlen szavazásának következménye, hiszen őt magát is meglepte
d) Konti04 utólagos rekonstrukciója szerint eltűnt a második hozzászólása
e) következésképp egyáltalán nem „személyes” ügy, hiszen minden pályázót érint
f) ezért pontosan erre a fórumra való téma, amiről igenis beszélni kell

Vagyis teljesen felesleges ezt a kérdést személyes kérdésnek („rosszízű pellengérre állításnak”, számonkérésnek, pláne a szabad véleményformálás korlátozására tett kísérletnek) beállítani. Amit én teljes joggal irracionális következetlenségnek véltem, az Konti04 válasza szerint is valóban szavazási anomália, de válasza meggyőzött arról, hogy nem az ő következetlenségének az eredménye, hanem abból adódott, hogy még nem volt számára egyértelmű az új rendszer működése. Ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak Konti04, hanem korábban Szya is azon méltatlankodott, hogy eltűnt egy hozzászólása, illetve Piusznak is akadt kérdeznivalója az egyik képére leadott szavazattal kapcsolatban, ráadásul mindhárom esetben „Hónap képe” szavazógombbal kapcsolatosak voltak ezek az anomáliák, akkor számomra egyértelmű, hogy az új gomb bevezetése – ahogy korábban többször is figyelmeztettem rá – távolról sem volt zökkenőmentes. Ha a „régi motorosok” számára sem világos és egyértelmű az új gomb használata, akkor elképzelhető, hogy egy frissen a honlapra tévedő szavazó számára, aki a dolog természeténél fogva nem követte végig a fórumon az új értékelési rendszer bevezetése körüli vitákat, ráadásul az új rendszerhez már több lényeges vonatkozásban nem aktualizált pályázati szabályzattal találkozik, milyen tanácstalan lehet.

Ennek illusztrálására idézek egy levélváltásból, amelyet egy olyan szavazóval folytattam, aki augusztusban bukkant fel először ezen a pályázaton. Szerinte ugyanis: „az értékelés folyamata az oldalon nem egyértelmű az új felhasználók számára, (…) sokkal egyértelműbbé kéne tenni, hogy a hónap képe jelölés mit vonz magával és a sima szöveges hozzáírás mit jelent.” Érdemes figyelmesen elolvasni ezt az észrevételt, mert szó szerint ugyanazt fogalmazza meg az „új felhasználó”, mint amilyen természetű anomáliákkal találták szembe magukat a „régi motorosok”. Vagyis feltehetően nem az ő készülékükben és felfogóképességükben van a hiba, hanem a tájékoztatás nem eléggé világos és egyértelmű.

Már magam is unom, annyiszor leírtam ugyanezt, de ha már az én többszöri figyelmeztetésem pusztába kiáltott szó maradt, akkor talán egy elfogulatlan külső szemlélő észrevétele ér annyit, hogy a javaslatát meghallják azok, akik ebben a kérdésben illetékesek.

Ha ugyanis az új értékelési rendszer használatának szabályai egyértelműen bele lennének foglalva az aktualizált pályázati szabályzatba, akkor feltehetően az említett anomáliák sem fordultak volna elő ilyen nagy számban, és az én mesém is rövidebb lett volna. Például Konti04 általam következetlennek tartott kettős értékelése sem fordult volna elő, „szép hosszú elemzése” sem tűnt volna el Szya értékeléséhez hasonlóan, és én sem akadtam volna fenn ezen az irracionálisnak tűnő következetlenségen. Amivel kapcsolatban az utólagos rekonstrukció fényében – és ezt a lovagiasság szabályai szerint készséggel elismerem – nem Konti04-től kellett volna racionális magyarázatot kérnem. Az vesse rám az első követ, aki nem ütközött volna meg egy ilyen irracionális következetlenségnek tűnő kettős értékelésen.

Egyébként az ironikus fogalmazás és a pellengérre állítás távolról sem ugyanaz a műfaj. Arról nem is beszélve, hogy az inkriminált hozzászólásom nélkül nem került volna terítékre a fent részletesen tárgyalt és továbbra is megválaszolásra, egyértelműsítésre váró kérdéskör, és Konti04 sem vetett volna billentyűzetre olyan fontos és megszívlelendő gondolatokat, amelyekre adandó alkalommal még bőven lesz alkalmam hivatkozni.

És mi másra való egy fórum, ha nem az ilyen problémák tisztázására?
[ előzmény : (2738)  Konti04 , 2015-09-16 11:43:01]

Konti04 hozzászólásai | 2015-09-16 11:43:01  (2738)
Sziasztok!
Bocsánat a kései reakcióért, de mivel sokat dolgozom, ezért nagyon kevés időt tudok fordítani a műemlékem. hu fotópályázatára és egyéb pályázatokra is, nagy sajnálatomra.
Így előfordul, hogy bizonyos hónapoknál nem jut idő a képválogatásra és a feltöltésre.
Talán észre is vettétek, hogy aktivitásom csökkent, ez az egyik ok.

Az dicséretes, hogy vannak olyan lelkes társak, akik figyelik egymás véleményét és vissza-visszanézünk, -néznek a képek alá, megtekintve, ki milyen értékelést adott.
Ezek az értékelések sok mindentől függenek, szakmai ismeret, helyismeret, pillanatnyi hangulat, lelki állapot, személyiségjegyek…. Ezt nem mentségnek akarom mondani, mert véleményemet fenntartom.
De hangsúlyoznám, hogy ez még mindig egy önkéntesen működő, amatőr fotópályázat.
Megértem Szőnyi István fotóstártam törekvését is, hogy minél több igényes kép kerüljön ki a falra a pályázaton, de akkor inkább a szakmai segítség vonalát erősítsük, ne a degradáló (néhol egyesek érezhetik megalázónak) hangnemet. Próbáljunk meg finomabban fogalmazni. Nem magam miatt, mert én már nagyfiú vagyok és könnyen túlteszem magam rajta.

Tudom, a fotós társadalomban nagyon nagy a verseny (még így, amatőr szinten is), nagyon fontos az elismerés mindenkinek, de ne mások megbántásán keresztül érjünk el dicsőséget. Ne vegyük el a kedvüket ettől oldaltól és a fotózástól. Én szeretnék még itt sokáig „versenyezni”, megmutatni képeimet. Tiszteletben tartom az oldal működtetőinek a munkáját.

Más.
Visszatekintettem én is és akkor láttam ezt az anomáliát a szavazás körül. Nem tudom, hogy fáradtságomnak tudható-e be, hogy mellészavaztam. Vagy, akkor ment el a szavazás, amikor visszatértem válaszolni fotóstársaim reakcióira, nem tudom. Valószínűleg ekkor lehetett a gond, mert a válaszomat sem látom, pedig egy szép hosszú elemzést írtam, hogy miért szeretem ezt a szobrot (nem a fotót). A válaszom nem ment el, de a szavazatra beírt egy Hónap képe szavazatot-t! Viszont a legelső hozzászólásomnál meg megtartotta 3-as szavazatot.
Remélem, hogy nem okoztam feldolgozhatatlan méretű problémát, a havi eredményt nem vitte el!
Részemről megválaszoltnak tekintem István kérését, nem kívánok az üggyel többet foglalkozni.
További jó fényeket!
[ előzmény : (2736)  Szőnyi István , 2015-09-12 11:36:49]

klo hozzászólásai | 2015-09-14 11:37:56  (2737)
Kedves István!
Nem hiszem, hogy konti04-nek magyarázatot kellene találnia - vagy miután erre felszólítottad -, adnia. Azt sem gondolnám, hogy ezt számon kérhetnéd rajta.
Amikor ez a fotópályázat elindult 2008 nyarán, az volt a célja, hogy az amatőr fotósok a többiek elé tárhassák a képeiket és egymás fotóit látva (no meg az akkor még létező szakmai értékeléseket olvasva) minél inkább elmélyedhessenek a fotózás világában. Sok minden változott azóta persze, de egy részletből - úgy is mint a portál és így a fotópályázat üzemeltetője - nem engednék: nevezetesen, hogy mindezt jószántukból, örömmel tegyék. Vagyis a pályázat legyen, maradjon valamiféle kis béke szigete, amit a szakmai tapasztalatszerzésen túl a jó hangulat tart egyben. Ezek a tanárbácsis beszólások azonban hidd el, nagyon el tudják venni a pályázók kedvét. Vitatkozni pedig már senki sem akar. Ha ilyen gondod van valakivel, kérlek írj neki e-mailt, vagy keress más kevésbé nyilvános útvonalat, hogy feltedd a kérdéseidet. De bárkinek az ilyen rosszízű pellengérre állítása ellentétes a pályázat korábban megszokott hangnemével. Hadd legyen már a vélemény szabad, azt a képet jelölje bárki hónap képének, amit akar. Ha sok értékelés lenne, fel sem tűnne némi anomália, azonban az így gerjesztett rossz hangulat nagyjából olyan, mintha ciánoznák a pályázatot, nem csoda, hogy egyre kevesebben értékelik a másik fotóját.

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-12 11:36:49  (2736)
A következetes értékelés tanulságos példája

Szigorúan a racionális számok értelmezési tartományában mozogva megütközhetnék azon, hogy konti04 a hónapban korábban általa ötösre osztályozott négy fotó közül végül egyiket sem jelölte a hónap képének, hanem egy ötödiket választott, ráadásul olyat, amelyet korábban közepesre értékelt, és annyira megbírált, hogy még a kép szerzője is szükségét érezte, hogy elmondja maga, illetve a fotója "mentségét". http://www.muemlekem.hu/fotopalyazat?id=7719

Amíg a racionalitás keretei között maradunk, ez a logikai ellentmondás egyszerűen nem oldható fel a kognitív disszonancia veszélye nélkül. Nem fér ugyanis a fejembe, hogy ugyanazt a fotót hogyan értékelheti valaki ennyire különböző módon. A két értékelés ugyanis kioltja egymást, vagy az egyik igaz, vagy a másik, de egyszerre - legalábbis a tudathasadás veszélye nélkül - nem lehet igaz mindkét vélemény. Számomra igen furcsa, hogy valaki ennyire nem ért egyet saját korábbi álláspontjával. És ami még ennél is meglepőbb: konti04-nek ez az értékelési pálfordulása nemcsak erre a képre vonatkozik, hanem visszamenőleg értelemszerűen érvényteleníti a másik négy fotóra adott ötös osztályzatát is. Ha ugyanis egy hármasra osztályozott fotó lehet a "Hónap képe", akkor az ésszerűség azt diktálja, hogy a korábban ötösre osztályzott fotók sem érhetnek többet hármasnál - legalábbis akkor, ha megpróbálunk valamiféle logikát és következetességet feltételezni Konti04 értékelési gyakorlatában.

Mivel ez a paradoxon túlságosan megterheli mentális képességeimet, egyedül nem is próbálkozom a feloldásával, ezért arra kérem a fotóstársakat, mindenekelőtt konti04-et, hogy segítsenek valamilyen észszerű magyarázatot találni erre az irracionális jelenségre.

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-12 11:07:49  (2735)
Köszönöm szépen.
[ előzmény : (2734)  klo , 2015-09-08 17:23:20]

klo hozzászólásai | 2015-09-08 17:23:20  (2734)
Kedves fotósok!
Az augusztusi pályázat legnépszerűbb képe piusz Emlékmű és Szőnyi István Fegyverbe! Fegyverbe! című alkotása lett. Gratulálok nekik és a többi pályázónak, nagyon jó képeket láthattunk ismét.
Az eredménylista: http://www.muemlekem.hu/fotopalyazat-eredmeny?ho=2015-08

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-03 21:09:31  (2733)
Ez jó hír. Cserébe én is mondok egyet, ami érdekelheti a fotóstársakat: A CEWE-Rossmann ismét fotókönyv akciót hirdetett, amely szeptember 27-ig tart. Az akció keretében alapáron, vagyis 26 oldal áráért lehet oldalszámtól függetlenül fotókönyvet készíttetni velük. Kihagyhatatlan lehetőség! A részleteket lásd a mellékelt linken:

http://www.foto-rossmann.hu/cewe-fotokonyv.html?nlo=false&cref=cew_newsl_x_x_x_x
[ előzmény : (2732)  klo , 2015-09-03 09:28:54]

klo hozzászólásai | 2015-09-03 09:28:54  (2732)
Elvileg a programozásnál az volt a cél, hogy értékelés nélkül ne lehessen hónap képének jelölni. Ezt próbáljuk javítani.

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-02 23:05:59  (2731)
Kedves Piusz!

Ami a számszaki értékelés "magától értetődő ötösét" illeti, nem mernék mérget venni rá, mert egyáltalán nem biztos, hogy az illető osztályozta is a képet - illetve, azt vélelmezem, hogy nem tette meg, mert akkor legalább a nickneve megjelenne. Valószínűleg ő is abban a hiszemben nyomta meg a "Hónap képe" gombot, hogy ezzel a maga részéről mindent megtett. Vagyis a feltételezésedet úgy módosítanám, hogy "magától értetődően ötösnél nem adhatott volna rá rosszabb jegyet", ha osztályozta volna. Akárhogyan is, 8-án lehull a lepel erről a titokról is. Addig csak feltételezésekkel élhetünk. Ami a "Hónap képének jelölöm" gomb használójának a jelölés pillanatában való publikussá válását illeti, a magam részéről a gomb bevezetése óta emellett érvelek. Örülök, hogy már ketten vagyunk. Érdeklődéssel várom a többi fotós véleményét ebben az ügyben is.
[ előzmény : (2730)  piusz , 2015-09-02 21:24:53]

piusz hozzászólásai | 2015-09-02 21:24:53  (2730)
Kedves István!
Köszönöm, közben sikerült kideríteni, hogy valóban amiatt nem látom, amire te is utaltál. Így csak az értékelések lezárulta után lesz megismerhető a szöveges és számszaki értékelés, már persze, ha lesz szöveges értékelés. Számszaki minden bizonnyal lesz, ami magától értetődően ötösnél kevesebb nem lehet.
A Hónap képét én is a teljes pályázati anyag ismeretében fogom kiválasztani, vagy azok közül, amelyeket már értékeltem és osztályoztam, vagy azok közül, amelyeket még nem.
Nekem nem lenne ellenemre, hogy a Hónap képét megjelölő fotóstárs neve, értékelése és osztályzata a jelölés pillanatában látható legyen az adott kép alatt.
[ előzmény : (2727)  Szőnyi István , 2015-09-01 21:48:17]

klo hozzászólásai | 2015-09-02 09:53:12  (2729)
Töröltük!
[ előzmény : (2724)  Szya , 2015-09-01 00:02:36]

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-02 09:42:42  (2728)
Kifelejtettem a legfontosabbat. A fotópályázat nyitó oldalán az értékelési rendszer módosulásainak megfelelően át kellene fogalmazni a feltöltési és értékelési szabályokat, mert a jelenleg ott olvasható szöveg egy azóta már meghaladott állapotot tükröz, és a frissen bevezetett módosítások miatt több lényeges vonatkozásban nincs összhangban a tényleges gyakorlattal. Így például nincs szó a "Hónap képének jelölöm" gomb opcionális lehetőségéről, illetve a használatának javasolt metódusáról.

Márpedig egy "hatályos" pályázati szabályzat esetében a szövegszerű érvényesség alapvető követelmény. Annál is inkább, mert az esetleges érdeklődők ezzel a felülettel találkoznak először, ahol a már részben elavult és a némely tekintetben nem igazán egyértelmű pályázati szabályzat kimondottan kontraproduktív hatású lehet, és minden bizonnyal lesz is. Egyébként a pályázat aktív fotósainak tanácstalanságot tükröző és segítséget kérő hozzászólásai is arról tanúskodnak, hogy még számunkra sem egyértelmű és világos az új rendszer működése és használata.

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-01 21:48:17  (2727)
Én a helyedben örülnék ennek, kedves Piusz, mert ez valószínűleg azt jelenti, hogy az illető a "Hónap képének" jelölte a fotódat. Azért tartom valószínűnek ezt a következtetést, mert a múlt hónapban én is így jártam az egyik képemmel. http://muemlekem.hu/fotopalyazat?id=7697

Egyébként két korábbi hozzászólásomban (2710. és 2712.) már menet közben és utólag is jeleztem ezt a problémát, illetve azt, hogy valószínűleg nem mindenki számára egyértelmű még a frissen bevezetett a "Hónap képnének jelölöm" gombnak a használata, mert akik egyáltalán használták idáig az új gombot, azok feltehetően nem tudták, hogy nem elég a "Hónap képének jelölni" egy képet, emellett osztályozni is kell - értelemszerűen ötössel. Szerintem ugyanis azért tűnnek el azok a szöveges értékelések, amelyeket osztályzás nélkül, csak a "Hónap képének jelölöm" opció használatával egyidejűleg fűznek hozzá a képhez az értékelők, mert az új gomb nincs összekötve a szöveges értékelés mezővel. Akárhogyan is van, ez is egy olyan kérdés, amelyet megbeszélés után, közös megegyezéssel kellene eldönteni. Mert már ebben a hónapban is van két fotó - az egyik ezek szerint a tied -, amelyeket az értékelőik valószínűleg anélkül jelöltek a "Hónap képének", hogy számszerűen osztályozták volna őket.

Egyébként azt is javasoltam korábban, hogy a hasonló anomáliák ás félreértések megelőzése érdekében ugyanúgy kellene az új gombnak is működnie, mint az osztályzó opciónak, vagyis már menet közben ne csak az jelenjen meg, hogy "Eddig egy ember értékelte", mert ebből egyrészt nem derül ki, hogy az illető éppenséggel a "Hónap képének jelölte" az adott fotót, másrészt az sem derül ki, hogy ezt személy szerint ki "követte el". Magyarán: a jelekből úgy tűnik, hogy a rendszer továbbra is inkognitóban tartja azoknak a személyét, akik veszik a bátorságot és a "Hónap képének jelölnek" egy-egy képet. Eleve sem értettem, hogy ennek mi értelme van, ráadásul - mint a mellékelt ábrák is mutatják, csak felesleges bonyodalmakat okoz és félreértésekre ad alkalmat.

Azt is indítványoztam korábban, hogy ne számítson két értékelőnek ugyanaz a személy, aki a "Hónap képének jelöl" egy fotót, és értelemszerűen ötösre is osztályozza, mert ez csak megtéveszti és összezavarja a többi értékelőt. Vegyük például Szya remek múlt hónapi fotóját http://muemlekem.hu/fotopalyazat?id=7689 , amelyet én először szabályosan leosztályoztam, majd a már ebben a hónapban, amikor az összes képet volt módom látni, a teljes mezőny ismeretében választottam ki "Hónap képének" legalább négy olyan kép közül, amelyek nálam bekerültek a legjobb négy közé (Ezt a módszert egyébként másoknak is csak javasolni tudom).

Az viszont tényszerűen nem igaz, hogy ezt a fotót "Eddig két ember értékelte", mert legjobb tudomásom szerint én egy ember vagyok. Ez az állítás tehát képtelenség.

Szerintem az lenne a legésszerűbb megoldás, ha a valamilyen felirat egyértelművé tenné minden odatévedő számára, hogy először tessék osztályozni, és csak utána jelölni az adott fotót a "Hónap képének". És amikor ez a két egymást logikusan követő két lépés megtörténik, akkor az is megjelenik, hogy az adott értékelő személy szerint kicsoda, és hogy egyrészt ötöst adott a képre, másrészt az ötösök közül ezt jelölte a "Hónap képének". Ebben az esetben nem fordulnának elő azok a félreértések és anomáliák, amelyeket Szyahoz hasonlóan te is szóvá tettél.

Megjegyzem, arra számítottam, hogy ezekről a kérdésekről érdemi vita folyik majd a fórumon. Ehhez képest nagyon meglepett, hogy rajtam kívül idáig nem szólt hozzá ehhez a kérdéskörhöz senki.
[ előzmény : (2722)  piusz , 2015-08-31 19:19:16]

Szőnyi István hozzászólásai | 2015-09-01 19:19:47  (2726)
Köszönöm a törlést.
[ előzmény : (2723)  klo , 2015-08-31 21:05:59]