Tihanyi–Mocsáry-kúria (óvoda)

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól beljebb épült, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős ház, K-i oldalához nyaktaggal alacsonyabb toldalék kapcsolódik. Ny-i homlokzata előtt oszlopokra, két végén pillérekre támaszkodó tornác. Belseje átalakítva, síkmennyezetes helyiségekkel, nyílászárók 1888-ból. Pincéje tégladongás, lejárata a K-i homlokzaton. Építtette Tihanyi Tamás 1826-ban, a 19. század második felében a Mocsáry család tulajdonába került. 1888-ban átalakították és megnagyobbították. Ugyanezen a helyrajzi számon áll egy téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős melléképület, D-i homlokzata előtt négy pillérrel.
külső leírás:
Az utca vonalától beljebb, kert közepén, az utcára merőlegesen, szabadon álló, "T" alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett kontyolt tetejű klasszicista kúria. Utcára néző rövidebb homlokzata ablaktalan. Kerti főhomlokzata előtt 2 pillérre és 7 oszlopra támaszkodó tornác fut végig. Mögötte a ház homlokzata 8 tengelyes:
a + b + a + a + b + a + a + b
b = bejáratok, melyek kétszárnyúak;
a = ablakok, melyek osztottak.
Udvari rövidebb homlokzat két tengelyes, két osztott ablakkal. Udvari hátsó hosszú homlokzat eredetileg 9 tengelyes volt osztott ablakokkal, de kb. 1950-60-as években az utca felőli 3. tengelybe öltözőnek szolgáló toldalékot húztak fel.
Kertben két melléképület:
1. tornácos homlokzattal szemben, szabadonálló, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős, öttengelyes, újabb gazdasági épület;
2. az épület mögött szabadonálló cseréppel fedett nyereg és kontyolt tetős, földszintes, véleményem szerint egykori gazdasági épület, ma WC.
Betonjárda miatti vizesedés.

Jó állapotban van.