Szentiványi-kastély

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt területén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős épület. A középső szakasza emeletes, amely a D-i homlokzaton középrizalitot alkot, törtvonalú oromzattal, a hossztengelyre merőleges nyeregtetővel. Építtette a Szentiványi család a 18. században, a 1893-ban Herzfeld Frigyes vásárolta meg, aki erősen átalakíttatta. Pilléres előcsarnokát 1945 után lebontották.
külső leírás:
Kertben szabadonálló, téglalp alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett, kontyolt nyeregtetejű, eklektikus kastély. Az épület nagyon rossz állapotban van, egyetlen homlokzatán sincs vakolat. Jól látszik a 18. századi lakóépület falmagassága, illetve a rá- és melléképítések, átalakítások.
Jelenlegi főhomlokzata 9 tengelyes: a + a + a + A + B + A + a + a + a. A középső 3 tengely rizalitban, itt a két téglalap alakú kétszárnyú bejárat. A rizalit két oldalán, attól távolodva 1-1 téglalap alakú nyílás, az erkély egykori bejárata. A rizalit két oldalán 1-1 szegmensíves tetőablak. Az erkély nyílásait ívelt szemöldök fogja össze.
A homlokzat előtt nyomokban látható még a 19. században épített talán kétkarú feljáró, egyben erkélyépítmény nyomai.
ÉK-i rövid homlokzat 2 tengelyes, egy téglalap alakú bejárat és egy ablak, a tetőn ugyanaz a nagyméretű szegmensíves tetőablak. Kerti homlokzata 10 tengelyes b + a + b + a + b + A + a + a + a + b. Az első nyílás egy egyszárnyú bejárat, majd téglalap alkakú ablak és egyszárnyú bejárat váltja egymást. A középső két tengely rizalitban, az egyik egy kétszárnyú téglalap alakú bejárat, a másik egy kicsi téglalap alakú ablakocska, talán a villanyórának. A maradék három nyílás ismét a rizaliton kívül 3 téglalap alakú kétszárnyú ablak, végül ajtónyílás. A rizalit egyenes oromzatában kétszárnyú ikerablak. A rizalit két oldalán a tetőn ugyanazok a szegmensíves záródású tetőablakok.
DNY-i rövid homlokzat 3 tengelyes, 2 ablak és egy egyszárnyyú bejárat.
A kert is elhanygolt, habár kaszálják. Az egykori kastélykertbe épült bele az újabb, jeletéktelen óvoda.
Elhagyatva áll.

Érvényes az előző felmérés megállapítása.