Szeplőtelen fogantatás
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek D-i oldalához sekrestye kapcsolódik. A hajó É-i és D-i falán két-két támpillér. A hajó és a sekrestye síkmennyezetes, a szentély fiókboltozatos. A hajó bejárati oldalán karzat. Félköríves diadalíve felett évszámos felirat: 1744. Berendezés: 18-19. század; szószék: 1827. Középkori templom helyén, esetleg maradványainak felhasználásával, 1740-1744 között épült.
külső leírás:
Falu közepén, magaslaton, szabadonálló barokk római katolikus plébániatemplom, nyugati homlokzata előtt toronnyal, kétszakaszos, téglalap alakú hajóval, a nyolcszög öt oldalával záródó szentéllyel és a szentély déli oldalához épített négyzet alakú sekrestyével. Külsejében a Topográfiához képest nincs változás:
torony alján félköríves kapuzat, zárókővel és vállkővel díszített, felette köralakú kis ablak. A homlokzatot párkány zárja le. A torony homlokzati részének szélei vakolt armirozásúak. A toronyszakasz teljesen sima, díszítetlen, négy oldalán egyszerű félköríves ablakok. Törtvonalú gúlasisak bádog fedéssel. Mindkét oldalhomlokzat falsávos, a falmezőkben 1-1 félköríves záródású, kőkeretes ablak. A hajótest nyugati sarkán és a középső szakaszban - mindkét oldalon - 1-1 támpillér. Szentélyt az északi oldalon egy ablak világítja meg.
A hajó és a szentély teteje pala, a sekrestye cserép.
nemrég felújítva, ugyanakkor vizesedés