Mikszáth-kúria (Mikszáth Kálmán Emlékház)

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület. A középtengelyben lévő szárny nyeregtetővel, az ahhoz É-D irányban csatlakozó szárny, félnyeregtetővel fedett. Bábos attikával lezárt, kőburkolatos Ny-i homlokzatán középrizalit, előtte néhány lépcsőfokkal megemelt, négyoszlopos, timpanonos portikusz, kétoldali feljárattal. Belseje átalakítva. Mikszáth Kálmán számára épült 1906-ban, fia tervei alapján. 1910-ben még végeztek rajta módosításokat. Mikszáth halála után, felesége, majd 1950-ig fia lakta. A Szontágh-Mikszáth-házzal (trsz.: 5772) azonos telken áll.
külső leírás:
Település középpontjában, nagy kertben, szabadonálló, "L" alakú alaprajzú, földszintes, eredetileg eklektikus, de nagyon átalakított kúria, rövidebb szára előtt 4 jón oszlop tartotta portikusszal, rövidebb szárán korcolt horganyzott acéllemezzel fedett félnyereg, hosszabb szárán nyeregtetővel.
Portikuszos főhomlokzata kváderkövekből rakott, melyek az oldalhomlokzatok sarkain armirozást hoznak létre. Nemcsak a portikusz emelkedik ki a homlokzatból, hanem a homlokzat középső része a portikusz szélességében rizalitot alkot, így nemcsak a portikusz két oldalán a homlokzaton helyeztek el 1-1 ablakot, de a rizalit oldalhomlokzatain is van 1-1 ablak. A portikuszhoz két oldalról mellvédes lépcső vezet fel a két téglalap alakú kétszárnyú bejáratokhoz. A homlokzatot tagolt főpárkány és bábos attika zárja. A rövidebb szár oldalhomlokzata 1 tengelyes 1 téglalap alakú ablak vakolt szalagkerettel, eredeti ablakráccsal. A hosszabbik szár északi oldala 7 tengelyes, 7 téglalap alakú osztott ablak vakolt szalagkerettel és eredeti ráccsal, törtkő lábazattal.

Az előző jelentésekben jelzett kisebb hibák továbbra is láthatóak.
A kiállítás megtekintésre érdemes, bár télen tényleg hideg.