Szontágh–Mikszáth-ház

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, T alaprajzú, emeletes épület, Ny-i szárnyán kontytetővel, a rá merőleges K-in nyeregtetővel. Bejárat a Ny-i homlokzat első és negyedik tengelyében. Kéttraktusos, földszintjén boltozott helyiségekkel. Klasszicista eredetű; 1910-ben átépítették, emelettel bővítették. Mikszáth Kálmán 1904-ben vásárolta meg a hozzá tartozó birtokkal együtt Szontágh Páltól. 1906-ig, az új kúria (trsz.: 5771) elkészültéig lakta.
külső leírás:
Település belsejében, nagy kertben, szabadonálló, "T" alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett kontyolt tetős, eklektikus lakóház.
Főhomlokzata mind a földszinten, mind az emeleten 6 tengelyes,
földszint: b + a + a + b + a + a; emelete: 6a.
Alacsony lábazat fut körbe, délről az első tengelyben egyszárnyú, szalagkeretes kapu, félkör alakú felülvilágítóval. A következő két tengelyben 1-1 téglalap alakú ablak, majd a kétszárnyú főbejárat, szintén félkör alakú felülvilágítóval, végül ismét téglalap alakú ablakok. Az emeleten téglalap alakú ablakok, a főbejárat feletti ablak nem két, hanem háromrészes. Tagolatlan osztópárkány, melyet megszakít minden tengelyben az ablakok szemöldök-, illetve köténydísze. Az ablakokon is szalagkeret, mely összeköti a földszint és emelet ablakait, így a továbbfutó keret, illetve az ablakok vízszintes zárása fogja közre az összefüggő kötény-, illetve szemöldökdíszt. Az emeleti ablakok felett egyenes hangsúlyosabb szemöldök, mely belelóg a főpárkányba.
Az északi rövid homlokzaton csak az emeleten vannak tengelyek, ez a rész két tengelyes, két téglalap alakú ablak szalagkerettel, a tagolatlan osztópárkány itt is folytatódik.
A nyugati homlokzaton a rövidebb szár mindkét oldalán vannak ablakok, az északi részen a földszinten egy téglalap alakú, szalagkeretes ablak, az emeleten egy hármas ablak, a két tengely elcsúszva egymástól került kialakításra. Az osztópárkány ezen a homlokzaton megszakad. A homlokzat déli részén a földszinten 1 normál méretű és két kisebb téglalap alakú ablak, szintén szalagkerettel, az emeleten 2 téglalap alakú ablak.
A "T" rövidebb szárának 3 oldalán találhatók nyílások, az oldalrészeken mind a földszinten, mind az emeleten 1-1 téglalap alakú ablak, az emeletiek nagyobbak, mind a földszintiek. A nyugati homlokzaton a földszint középtengelyében 1 ikerablak, az emeleten a földszintinél nagyobb 2 ikerablak, míg az orommezőben az északi, emeleti ikerablak felett 1 téglalap alakú ablak és az orommező csúcsában a középtengelyben 1 kicsi, téglalap alakú ablak. Az ablakok körül szalagkeret, itt sincs osztópárkány.
A déli rövid homlokzaton a földszinten két kicsi téglalap alakú szalagkeretes ablakocska, az emeleten kb. a középtengelyben 1 téglalap alakú szalagkeretes ablak. Itt van osztópárkány. A lábazat körbefut az egész épületen.

A magántulajdonú épület részben felújított, részben felújítás alatt: áll.