Községháza

közigazgatási épület
városháza
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. A régebbi L alaprajzú épületet U alakúra bővítő Ny-i szárny újabb hozzáépítés. A K-i szárny utcai homlokzatának D-i részén klasszicista vakolat-architektúra. A kosáríves záródású bejárati kapu a D-i szárnyon található. A D-i és a K-i szárny D-i részének udvari homlokzatain falazott mellvédes, oszlopos tornác, utólag beüvegezve. Egytraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségek. A D-i szárny feltehetően 18. századi magját bővítették az 1830-as években K-i irányban, majd az 1970-es években további új szárnnyal a Ny-i oldalon.
Szabadonálló beépítésű, "U" alaprajzú épület.
Főhomlokzata 3+1+5 tengelyes. Az ablakok összetettek.
A homlokzatot vízszintes vakolatsávozás díszíti.
A kapu szegmentíves záródású, két oldalán kőből faragott kerékvető. Az "U" Petőfi Sándor utcai szárnya 70-es évekbeli hozzáépítés. Az első periódus udvari homlokzata eredetileg hat oszlopon nyugvó tornác, mely az átépítés során beüvegezésre került. Az "U" másik szárnya melléképület, amit keskeny átjáró választ el a főépülettől.
Az épületet cseréppel borított sátortető fedi.

Azóta teljesen felújítva és korszerűsítve - a műemlékvédelem közreműködésével.