Népi lakóház és kovácsműhely (tájház)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kalocsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A K-i, hátsó telekhatáron, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett lakóház és az É-i telekhatáron, az utcavonaltól beljebb épült, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett kovácsműhely. A lakóház kéményén évszám: 1804. Ny-i homlokzatán két ablak között egy ajtó. Egytraktusos elrendezésű, gerendás famennyezetes helyiségek. A kovácsműhely bejárata a Ny-i, utca felőli homlokzaton. D-i homlokzatán két ablak. Belseje döngölt földpadlós, gerendás deszkamennyezetes, az egyik sarokban kemence. Épült 1804-ben. Népi műemlék.
külső leírás:
Szabadonálló, a telek végében, az utcafronttal párhuzamosan elhelyezkedő lakóépület, valamint a bal oldali telekhatáron a szomszéd telek modern melléképületéhez támaszkodó egykori kovácsműhely.
A lakóház a hagyományos hármas osztásnak megfelelően 3 tengelyes: ablak-ajtó-ablak. A homlokzatok fehérre meszeltek, nyeregteteje felvert zsúppal fedett.
Kéményen 1804-es évszám.
A kovácsműhely bejárata az utca felőli rövidebb homlokzaton található. A hosszabik udvari homlokzat két ablaktengelyes. A fehérre meszelt épület zsúppal fedett.

Üresen áll (1997).

változatlan állaopt