Múzeum, volt unitárius templom

Látogatás dátuma: 2013.07.18
A Pataji Múzeum főépülete az Ordasi u. 7. szám alatt található egykori unitárius templom. Ennek udvarában egy kisebb raktár is található. Az udvarban, a gyönyörű fenyőfák tövében három fontos emlékmű kapott helyett. A fából faragott 1956-os fejfa eredetijét még a Művelődési Ház kertjében avatták fel 1989. október 23-án. A fejfa mellett álló emlékmű az 1859-ben megtalált böddi aranykincs helyét jelölte egykor. Harmadikként a mezőváros egykori jegyzőjének sírköve magasodik a múzeum udvarán. Az udvarban található többi sírkő felszámolt temetőkből előkerült pataji hivatalnokok sírkövei.
A Pataji Múzeum tájháza (tájház-együttese) a főépülettől néhány száz méterre, a szomszédos Jókai utcában található. A tájház látogatását a főépületben, az unitárius templomban kell jelezni.

A múzeumban több tárgygyűjtemény van. A tárgyakat (leszámítva a legújabb gyűjtéseket) Pastyik István gyűjtötte több évtizedes munkája során. A muzeális tárgyak döntő része Dunapatajról és a községhez tartozó Szelidi-tóról származik. (A gyűjtések során különös hangsúlyt kapnak a dunapataji, vagy dunapataji vonatkozású tárgyak, dokumentumok, fényképek.) A főbb gyűjteményegységek mellett kisebb - eseményekhez, intézményekhez vagy éppen családokhoz kapcsolható - gyűjteményrész van. A tárgyak nagy többsége raktárakban van elhelyezve, feldolgozásuk (adott esetben restaurálásuk) folyamatos.