Megújulásunk támogatója:  

Téry menedékház

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 11,401'
Hosszúság (lon):
E 20° 11,940'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Magas-Tátra egyik platóján, a Kis-Tarpataki-völgyben
Egyéb adat:
Szlovákul: Téryho chata A terület 1999-ig az önálló Tátralomnic község közigazgatási területére esett. Ekkor hozták létre Magastátra (máshol: Tátraváros, szlovákul Vysoké Tatry) települést, amely egyesítette a hegység déli szegélyén sorakozó településeket, üdülőtelepeket.
Rövid leírás:
A Magas-Tátra egyik legrégebbi és legpatinásabb, télen-nyáron nyitva álló menedékháza. Majunke Gedeon építész tervei alapján, kivételes erőbefektetéssel épült fel 1899-ben. Az építőanyagokat vasúton, majd szekéren, legvégső szakaszban pedig emberi erővel hurcolták fel a magashegységi építkezés 2015 m magasságban elhelyezkedő helyére, közvetlenül a Tátra legmagasabb csúcsainak tövébe, a Szepesi-Öt-tó közelébe. A nehézségekre jellemző, hogy több helyen robbantással kellett utat készíteni a szállítóknak. (Újabb kori felújításai alkalmával helikopterek segítették a szállítást…) A szabálytalan kövekből emelt, vakolatlan, egy emeletes épület, jellegzetes, ívelt, Monier-típusú tetejével, nagyjából ma is áll, bár belül erősen átalakították, modernizálták.
Névadója dr. Téry Ödön selmecbányai orvos, aktív tátrai turista és hegymászó volt, aki már 1889-ben kezdeményezte egy állandó tátrai turistaház építését. Végül a Magyar Turista Egyesület szervezésében, Téry hihetetlen agilis szervező munkájának hála, tíz év alatt valósulhatott meg a terv. Az azóta többször felújított ház már megnyitásától fogva Téry nevét viselte, és viseli ma is, bár személyéről még azok közül sem sokan tudnak, akik felmásznak ide. (Nota bene, helyben sem kapnak róla sok tájékoztatást.) A házban ma is turista menedékház és szállás működik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-11-03 13:16:10
 
 

Állapotjelentések

2019.08.19 12:18 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 11,403' E 20° 11,936' - egyéb

A legmagasabban elhelyezkedő menedékház a Magas-Tátra vidékén, egész éves nyitva tartással, Tarajka meseszép környezetében.
Infó: Téry menedékház
Jó állapotban fogadja a turistákat

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Obszervatórium (1.197 km)
Rainer-kunyhó (2.938 km)
Grand Hotel (5.829 km)
Kőhíd (10.317 km)
Monte Móry (12.782 km)