Gyopár menedékház

A Magas-Tátra keleti részén, a Hétforrás-völgyfőjénél
Egyéb adat:
Barlangliget (szlovák nevén: Tatranská Kotlina) korábban közigazgatásilag több tátrai településhez tartozott. 1999-ben hozták létre a magyarra Magastátra (máshol: Tátraváros) nével fordított, szlovákul Vysoké Tatry) települést, amely egyesítette a hegység déli szegélyén sorakozó településeket, üdülőtelepeket. A Barlangliget helységnév a közeli Bélai-cseppkőbarlangra utal, melynek könnyebb megközelíthetősége miatt jött létre ez az üdülőtelep.
Rövid leírás:
A menedékház a Magas-Tátra keleti vonulatát alkotó Bélai-Tátra területén, a Hétforrás-völgye fejénél, az ún. Bika-hegy délkeleti lejtőjén található. Barlangliget felől a zöld turistajelzésen mintegy másfél órás gyaloglással érhető el. A hagyomány szerint e helyen már a 18. században is állt egy ház, melyben egy, a Szepes megyei Rókus faluból származó, Dreschler nevű aranyásó lakott. Később egy kis pásztorkunyhó állt itt. A mai menedékházat 1932-ben építette a közeli Szepesbéláról származó Gresch Tibor. Mai képét egy 1938-as bővítés után nyerte el. Ez kis kő alapokon fából emelt, téglalap alaprajzú, két szintes faház, alacsony hajlásszögű, fémlemezzel fedett tetővel. Az épületbe 1955-től a TANAP (Tátrai Nemzeti Park) kutatóbázist telepített, de 1997. óta ismét a turisták használják. Egész évben nyitva tart, szállása 20 fő részére alkalmas.