Zamkovszky menedékház

A Magas-Tátra keleti részén, a Kis-Tarpataki-völgy bejáratánál
Egyéb adat:
A terület 1999-ig az önálló Tátralomnic község közigazgatási területére esett. Ekkor hozták létre Magastátra (máshol: Tátraváros, szlovákul Vysoké Tatry) települést, amely egyesítette a hegység déli szegélyén sorakozó településeket, üdülőtelepeket.
Rövid leírás:
A Magas-Tátra keleti részén, a turisták által – főleg vízesései miatt – előszeretettel látogatott Kis-Tarpataki-völgy bejáratánál, 1475 m magasságban áll álló turistaházat 1942-43-ban építette Zamkovszky István (1908-1961) a Tátra egyik legjobb ismerője, túrázó és hegyivezető, az ugyanezen völgyben, de feljebb található Téry-ház gondnoka.
A fasiszta diktatúra idején a házban és környékén számos zsidó család és politikai üldözött talált menedékre. Az épületet 1945 után államosították, tulajdonosát származására hivatkozva kitiltották a Tátrából. Zamkovszky Selmecbányára költözött, ahol pár év múlva meg is halt.

A ház kő (beton) alapokon álló, egy emeletes fa épület, alacsony hajlásszögű, fémlemez fedésű nyeregtetővel. A ma eredeti külsejét őrző, belülről igényesen felújított ház földszintjén étterem, míg emeletén turista szállások találhatóak.

A Zamkovszky-ház jelzett tátrai turista úton elérhető mind Ótátrafüredről, mind Tátralomnicról kiindulva.
2012-03-28 12:08:18

2019.08.20 12:53 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 10,431' E 20° 13,181' - egyéb

Zamkovszky István kora egyik legjobb hegymászója volt, aki szinte az egész életét a Tátrában töltötte. Kezdetben a Téry és a Hosszú-tavi menedékház teherhordójaként járta a hegyeket, mígnem 1943-ban feleségével együtt saját turistaházat épített a Kis-Tarpataki-völgyben. Sajnos a háborút követő idők Zamkovszkynak sem kedveztek. 1948-ban a turistaházat államosították, Zamkovszky Istvánt később még a Tátrából is kitiltották. Leszármazottai a rendszerváltozást követően visszakapták az épületet, azóta is ők üzemeltetik. A házban a szálláson kívül finom étkek és italok várják a betérőket.
Nagyon jó állapotban van a menedékház.