Megújulásunk támogatója:  

Dr. Guhr SzanatóriumaE kép forrása: wikipedia.org

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 7,375'
Hosszúság (lon):
E 20° 11,076'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Tatranska Polianka (Tátraszéplak) 4.
Egyéb adat:
A kis üdülőfalu ma közigazgatásilag a Tátra-alji településekből létrehozott Vysoké-Tatry (magyarra fordítva: Magas-Tátra, műáshol Tátraváros) település része
Rövid leírás:
Majunke Gedeon és Őry (Oelschlager) Lajos tervei alapján épült szanatórium a 20. század első feléből.

Guhr doktor 1902 óta gyógyította Tátraszéplakon a betegeket, ő építtette a szanatóriumot, a 20. század első felében. A két épületből álló szanatórium első épülete Majunke Gedeon tervei alapján épült az 1900-as évek elején, tátrai fa gerendavázas stílusban. A két emeletes szecessziós stílusú épületben 55 összkomfortos szoba volt, a földszinten hallal, orvosi szobával, fürdőszobákkal, laboratóriummal és zenei szalonnal. A szobák Dél felé néznek, amelyek előtt a homlokzaton művészi faragással díszített tágas fa folyosók, erkélyek és loggiák helyezkedtek el. Az épületet az 1910-es években tovább bővítették és kelet felől négy újabb épületrésszel a háromszorosára növelték alaprajzát, tovább növelve mind a személyzeti, mind a betegek számára tervezett szobák számát.

Őry Lajos is ezen bővítések folyamatába kapcsolódott bele. Tervei nyomán egy háromszintes traktussal bővült az épület, amely 1930-ra készült el. Őry Lajos tervei harmokikusan illeszkedtek Majunke Gedeon terveihez.
A szanatórium megépítésekor a legmodernebbek közé tartozott. A szobák alapfelszerelésének része volt például a rádió, televízió, beépített mosdók és szekrények, a saroklakosztályokhoz pedig luxus fürdőszoba is tartozott.
A földszintet 1934-ben építették össze az étteremmel, amelyet magas, tágas ablakokkal világítottak meg. A mennyezetet sajátos, keleties stílusú oszlopok tartották.

A világháború után ezt az épületet is államosították és az Állami Egészségügyi Gondnokság vette át az üzemeltetését közel 50 évre. 2003 óta egy nonprofit szervezet működteti.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.


Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-05-08 21:09:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.