Megújulásunk támogatója:  

Grand Hotel


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 8,395'
Hosszúság (lon):
E 20° 13,353'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a fő utca É-i oldalán.
Egyéb adat:
Ótátrafüred 1999-ig önálló település volt. Ekkor hozták létre a magyarra Magastátra (máshol: Tátraváros nével fordított, szlovákul Vysoké Tatry) települést, amely egyesítette a hegység déli szegélyén sorakozó településeket, üdülőtelepeket.
Rövid leírás:
A későbbi Ótátrafüred területén található savanyúvíz-források a barokk kor óta ismertek voltak. A Csáky grófok által tulajdonolt, a Magas-Tátra déli előterében található, magashegységi üdülőhely a 19. század első felében kezdett kiépülni. Bérlője, Rainer János György virágoztatta fel az eleinte csak alig pár házból álló, kis hegyi telepet: szállásokat, üdülőket, éttermet hozott létre. Gyógyhellyé válásában az általa 1840-től alkalmazott fürdőorvos is segített. A 19. sz. második felében, ill. a 20. sz elején több szép villaépületet is emeltek Ótátrafüreden.
A telep legjelentősebb, máig meghatározó épületének számító Grand Hotelt szecessziós stílusban emelték 1904-ben, Gustav Hoepfner tervei alapján. Építését a Szepesi Hitel- és Ipari Bank finanszírozta. A négy szintes, fachwerkes falú épületet tagolt tető fedi. Az épületet az eltelt évszázadban többször bővítették, átépítették, így pl. 1929-35. között egy hagyományos éttermet alakítottak ki benne.
A kezdetek kezdetétől luxus szolgáltatásokat kínáló hotel célközönsége a Monarchia legfelsőbb társadalmi rétegeiből került ki. A magas színvonalat a két világháború között is sikerült megőrizni, így ekkor a világ Top 10 hegyi szállodájának egyike volt. Az épületet 1945 után a Csehszlovák szocialista hatalom államosította. A diktatúra elmúltával privatizálták, ma is 4 csillagos luxus szállóként üzemel.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-02-03 19:39:34
 
 

Állapotjelentések

2019.08.20 09:37 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 8,441' E 20° 13,298' - egyéb

Nagyon szépen fel van újítva, funkciója most is több csillagos szálloda

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.