Szent Miklós plébániatemplom

A kép forrása: JOKO / Panoramio

A kép forrása: stnicholascenter.org
Kostolná (Templom) utca a falu központjában.
Rövid leírás:
A ma lengyelországi telepesek, gorálok utódai által lakott település Árpád-kori eredetű, nevének első említése a fennmaradt írásokban a 13. századból származik. A faluban a 14. sz elejétől egészen 1539-ig a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend kolostora állt. E fontos épületnek ma már csak romjai láthatóak.

A falu ma is álló plébániatemploma a 14. században épült, gótikus stílusban. Keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, ma cseréppel fedett, szépen karbantartott épület. Téglalap alakú hajója fölött éppúgy gótikus bordás mennyezet feszül, mint az ehhez diadalívvel kapcsolódó, keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentélye fölött. Az épület számos szép, középkori, kőkeretes, ill. kőrácsos nyílászárót, ablakot, ajtót őriz. Vasrácsos szentségtartó fülkéje és szintén kőből faragott keresztelő medencéje 15. századi, gótikus alkotás. A hajó gerince fölé a nyugati homlokzaton újabb kori harangtorony emelkedik. Ugyancsak későbbi hozzátoldásként épült a déli főkapu elé a kis, nyeregtetős szélfogó előtér.

Berendezésének legfőbb értéke a szentélyben látható, fából faragott főoltár. Ennek szobrai a híres Lőcsei Pál mester műhelyéből kerültek ki és 1500. körül keletkezhettek. Az oltár képtáblái Hans Moler nevéhez fűződnek. Figyelemre méltó még a szentélyben látható, nagy méretű, korpuszos fakereszt, amely 1330. körül készülhetett, így ez valószínűleg a Szepesség legrégebbi, ilyen plasztikája. Több értékes, szintén fából faragott, barokk stílusú mellékoltárt is találunk a hajóban a 17. századból.