Megújulásunk támogatója:  

Konviktus


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,471'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,387'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Egyházi középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (ma: Hlavná) 97. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A mai épület helyén egykor két, középkori eredetű polgárház állott. Az egyházi fenntartású, középfokú oktatási intézmény (konviktus) épületét 1657-ben fejezték be. Amint azt a homlokzat tengelyében lévő főbejárat fölötti felirat elmondja, a katolikus nemes ifjak nevelésére szolgáló intézményt Balassa Zsuzsanna alapította 1652-ben. A működtető jezsuita rend 1773-as betiltását követően világi papi szeminárium, raktár, majd katonakórház lett. A 19. században klasszicista stílusban felújították az épületet, majd reálgimnázium kezdte meg benne működését. 1886-tól - a kommunista diktatúra évtizedeit nem számítva - máig folyamatosan papi szemináriumként szolgál. E házban pihent meg kassai látogatása idején, 1995-ben II. János Pál pápa.

A Fő utca északi részének keleti térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett ház héttengelyes homlokzatát hatalmas pilaszterek tagolják. Kőketeretes, földszinti bejáratának két oldalán ma utcára nyíló üzletek kaptak helyet. A homlokzat szerény plasztikus díszei, párkányai jobbára az ablakok körül csoportosulnak.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-09 17:38:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.