Megújulásunk támogatója:  

Vasúti Igazgatóság


A kép forrása: shugarov / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,678'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,359'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Vasút utca 1.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az épület területe Kassa északi, Csermely nevű elővárosának területe volt és már a középkorban is be volt építve. E helyen 1883-ban építették fel a magyar királyi honvédség Ferenc József-kaszárnyáját. Ezt végül 1913-ban lebontották és helyén megkezdődött a Kassa-Oderbergi Vasút társaság kassai üzletvezetőségének építkezése. (A társaság 1866-tól működött avval a céllal, hogy a sziléziai porosz vasutat összekösse a magyarországival. A cég központja Budapesten működött, míg üzletvezetőségei a sziléziai Teschenben, ill. Kassán került elhelyezésre.) A ház nyugati szárnya 1915-ben, míg a mai Gorkíj utcáig terjedő keleti szárnya 1927-ben készült el. A hatalmas, egy teljes háztömböt elfoglaló, négy szintes, eklektikus stílusú, négyzet alaprajzú palota szárnyai hasonló alakú udvart zárnak körbe.

Kassa az I. Bécsi Döntés nyomán, 1938-ban visszatért Magyarországhoz. Ennek köszönhetően került sor arra, hogy az akkor már huzamos ideje épület-problémákkal küszködő, méltó székhelyét nélkülöző, 1934 óta hányódó, magyar műszaki múzeum Kassára telepítésére. A Vasúti Igazgatóság nagy méretű épületének 75 helyiségében nyílt meg 1943. november 11-én az Országos Magyar Műszaki Múzeum. A gyűjtemény végül a Magyarország részéről elvesztett 2. Világháború után is Kassán maradt, ma a Fő utcai, hajdani Főkapitányi Házban látogatható.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-23 16:13:39
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.