Megújulásunk támogatója:  

Malom-bástya (Kőedénygyár)


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,608'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,409'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gyár (ma: Továrenská) utca 3.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kassa városát már a kései Árpád-korban komoly kőfalakból és ezeken épült bástyákból álló erődítés vette körül. Mátyás király uralkodásának idején, az 1490 körüli években a falakat komoly mértékben megerősítették és új bástyákat, barbakánokat is építettek.

E rendszerbe illeszkedett a várost annak északkeleti sarkán erődítő Malom-bástya. (Nevét a közelben működő malomról kapta.) A ma fennálló bástyát 1566-ban építették fel. Funkciója a városba észak felől (a mai fő utca vonalán) beérkező országút felügyelete, védelme volt, első sorban a bástyában elhelyezett tüzérség segítségével. Ennek megfelelően a katonaság által mintegy 200 éven át használt bástyából észak felé 11, míg kelet felé 12 ágyúállás nyílt.

A városerődítés hadi jelentőségének megszűntével a falak, bástyák, kapuk döntő többségét a 18. sz. második gelétől kezdve, több évtized alatt, szakaszonként lerombolták. A Malom-bástya ekkor még megmenekült: 1802-ben átépítették és falai között nyitotta meg a kassai Moll kereskedő család a város első kőedény-gyárát. Az üzem 1836-ig működött. Ugyanitt hamarosan a Wirkner fivérek bőrgyára nyílt meg, amely 1861-ig dolgozott... majd megszűnt. Az ezóta pusztuló, kihasználatlan épületben a 20. sz végén még tűz is rontott annak állagán. Ma jobbára tetőtlen rom. A kőedénygyár 1802-es, magyar címeres, német feliratos márvány kőtáblája az 1990-es években "tűnt el".

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-02 20:43:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.