Szent Mihály Arkangyal orthodox fatemplom

A település központjában
Rövid leírás:
Az egykori Zemplén vármegye északkeleti szélén, hegyek közt megbúvó Oroszpatak falucska központjában a görögkatolikusok 1740-ben építették fel fatemplomukat Szent Mihály Arkangyal tiszteletére.

A kő alapokra, fa gerendákból épült falú templom maga klasszikus formavilágot követ: három fő tömegből áll, a poligonális záródású szentélyből, a téglalap alaprajzú hajóból és az előtérből (narthexből), amely fölött deszkázott oldalú, többszörös hagymakupolás sisakkal fedett harangtorony található. A kontyolt nyereg tetőt zsindely fedi, akárcsak a toronysisakot. A templom párkánya alatt széles eresz fut körbe az egész templomon. A tetőgerincnek szentély fölötti végében egy kisebb, hagymasisakos huszártotnyot találunk. Mindkét torony csúcsát hármas kovácsolt vas kereszt díszíti.

A templom legfontosabb értéke a feltehetőleg a 18. századból álló, négy soros képfal (ikonosztázoin), melyet a hajó és a szentély között találunk. Az első és legfontosabb ikonsorban találjuk Szent Miklós, a Theotokos (Istenszülő), Jézus Krisztus, illetve Szent Mihály arkangyal képét. Az ugyanezen sor két szélén látható ún. diakónus kapuknak nincsenek szárnyai. A középen lévő Király-kapu szárnyain hat medallionban találjuk a négy evangélista, ill. az Angyali üdvözlet" ábrázolását. A Király-kapi szélein Nagy Szent Vazul, ill. Nazianzi Szent Gergely képei láthatóak. A második ikonsor közepén az Utolsó vacsora ábrázolása látható. A harmadik sorban az apostolok képei láthatóak, középen Jézus Krisztus ikonjával. A templom becses értéke továbbá az előkészületi asztalon látható Levétel a keresztről ikon a 18. századból. valamint liturgikus könyvek a 17. századból.

A templom déli részén álló harangláb nem régi, 1956-ban emelték. Három harang szolgál benne, melyek eredetileg a templom tornyában függtek.

A templomot 2000 óta az orthodox keresztények használják.

A leírás adatainak és fotóinak forrása: www.drevenechramy.sk