Megújulásunk támogatója:  

Szent György Nagyvértanú görögkatolikus fatemplomOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 2,385'
Hosszúság (lon):
E 22° 14,170'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a fő utcától északra emelkedő domb oldalában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Jármos falu fölött a domboldalban emelkedő, aprócska fatemplom 1792-ből származik. A Szent György Nagyvértanú (megalomártír) tiszteletére emelt épület igen kis mérete ugyanakkor igazodott a kicsiny görögkatolikus közösség lélekszámához. Ugyanakkor 1831-ben már bővítették a templomot. Az épület eredetileg kívülről vakolták, ill. meszelték is. A legutóbbi, 2002-es teljes felújításakor ezt a külső vakolást nem állították helyre, így ma kívülről is a fa gerenda falazat látható.

A rusztikus kialakítású, kő alapra épült templom hagyományos, hármas térszerkezettel rendelkezik: szentélyből, ennél szélesebb hajóból, ill. négyzetes előtérből áll. Kontyolt nyeregtetejét zsindely fedi, ahogy a tetőzet két végében emelkedő 1-1 huszártorony sisakjait is. A tornyocskák csúcsain kovácsolt vas hármaskereszteket találunk. A nagyobbik, nyugati toronyban két harang lakik. Az egyiket 1908-ban öntötték, míg a másik egy 2001-ben újraöntetett példány.

Az épületnek egyetlen bejárata van, a nyugati kapu. A bútorzat legfontosabb eleme a hajót és a szentélyt elválasztó, 5 soros képfal (ikonosztaszion). Az első, legfontosabb képsorban Szent Miklós, Theotokos (Hodigitria), Krisztis és Szt György nagyvértanú képe látható. A diakónus kapuknak nincsenek szárnyai. A királykapu ajtószárnyait a négy evangélista és két medalionban az Angyali üdvözlet díszíti. A második ikonsor az egyházi ünnepek sora. A harmadik sor közepén a Főpap Krisztust ábrázolták. A negyedik sorban négy medallionban próféták alakjait láthatjuk, de ezek helyhiány miatt a mennyezetre kerültek. Az ötödik sorban egy kereszt található, rajta Theotokos (Istenszülő) és Szent János evangélista figuráival.

A leírás adatainak és fotóinak forrása: www.drevenechramy.sk

Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-10-14 12:38:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.