Az Úr Mennybemenetele görögkatolikus fatemplom

A falu központjában, a fő utcától északkeletre a domboldalban található temető területén
Rövid leírás:
Az egykori Zemplén vármegyei, 1899-ig hivatalosan Smigócnak nevezett, Sugó falu fatemplomát 1775-ben emelték az Úr Mennybemenetele tiszteletére a falu közepén emelkedő, alacsony domboldalra, a temető közepére..

Az alacsony kő lábazaton álló templom hagyományos szerkezeti tagolást mutat. Három fő egységből, tömegből áll és ehhez igazodnak belső terei is. A nyugati rövid oldalon elhelyezett bejárat után következő legelső tér a narthex (előtér), amely fölé alacsony, hagymasisakkal fedett harangtorony emelkedik. Beljebb lépve a téglalap alaprajzú hajóba jutunk, amelytől képfallal (ikonosztaszion) elválasztva áll a szentély. A nyeregtetős, zsindellyel fedett épület tetőgerincén, illetve toronysisakjának csúcsán kovácsolt vas hármaskeresztek találhatóak.

A templom legnagyobb műemléki értéke a valószínűleg a templom építésének korából származó képfal (ikonosztászion). Nem szokványos módon a képfalnak 5 sora van. A 2006-os restaurálás során derült ki, hogy a képeket valamikor a múltban átfestették. Szokatlan továbbá a próféták sora, ill. az itt szereplő prófétaképek száma, ami rendesen maximum 20 szokott lenni, itt viszont 24 látható. Az ikonosztá első, fő képsorában találjuk Szt Miklós, a Theotokos (Istenszülő), a Tanító Krisztus illetve az Úr Mennybemenetele ikonokat. A kétszárnyú Király-kapu szárnyain összesen 6 medallionban a 4 evangélista ill. az Angyali Üdvözlet ábrázolásai láthatóak. A két oldalt elhelyezkedő diakónus-kapunknak nincsenek nyíló szárnyai. A második ikonsort középen az Utolsó vacsora ábrázolása osztja ketté. A harmadik ikonsorban az apostolok láthatóak, középen pedig a Pantokrátor Krisztust ábrázolták. (Tkp. ez is szokatlan, hiszen itt rendesen a Főpap Krisztus ikonja szokott elhelyezkedni.) A negyedik sor ikonjait leírni nagyon nehéz, mert szinte lehetetlen az itt látható próféták beazonosítása. Az ötödik sorban a három tanítványt megmentő Szent Miklós, Krisztus megkísértése, ill. a Gecsemáné-kertbeli szenvedés ábrázolása látható. Az ikonosztázt felül kereszt zárja, amelyet helyhiány miatt csak ferdén lehetett elhelyezni.

A templom nagyobb felújításai korábban 1894-ben és 1936-ban zajlottak. A 21. század legelejére a templom teljesen lepusztult állapotba került, felújítása szinte lehetetlennek látszott. (Ez már csak azért sem tűnt valószínűnek, mert a falu 1995-ben új templomot építtetett és ma az van használatban, az öreg fatemplomot bezárták és nem használják. Az eredetileg a fatemplom tornyában szolgáló 3 harangot is az új templomba helyezték át.) Végül a 2000-es években mégis sor kerülhetett az épület felújítására.

A leírás adatainak forrása: www.drevenechramy.sk Kép: wikipedia.org és Google Earth