Szent Flórián ágostonrendi templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
St. Florian, Stiftstraße 1.
Rövid leírás:
A Felső-Ausztriában, Linz közelében található St. Florian faluban álló, ősi kolostor az egész ország egyik igen jelentős, mai formájában barokk stílusú egyházi épületegyüttese.

A templom védőszentje, a Római Birodalomban élt Flórián egy ókeresztény mártír, aki Kr. u. 304-ben vesztette életét hitéért. Tiszteletét az ide, Noricum római tartományba vezényelt, keresztény hitre tért római katonák és családjaik terjesztették el a dunai limes mentén. Szent Flórián, akit megszokott ikonográfiája szerint római legionáriusi páncélzatban, sisakban és rend szerint tűzoltás közepette ábrázolnak, hagyományosan a tűzoltók, fazekasok, kovácsok, kéményseprők, szappanfőzők és sörfőzők patrónusa, de ma már a Linzi Egyházmegye és egész Felső-Ausztria védőszentje is.

A kolostortemplom alatt 4. századi, római épületmaradványokat tártak fel.

Az írott forrásokban először 800 körül feltűnt kolostor a hagyomány szerint Szent Flórián sírja fölött áll. Az avar korban, és főleg a 10. századi magyar kalandozó hadjáratok során súlyosan megsérült. 1071-ben Altmann von Passau püspök megreformálta a kolostori életet és helyreállította a templomot és a kolostort.

Amikor a román stílusú kolostor 1235-ben leégett, már gótikus stílusban építették újjá.

Leopold Zehetner prépost (1612-1646) a kolostortemplom belsejét nagyrészt átterveztette és egy új kolostorszárnyat, a Leopold Traktust is felépíttette. David Fuhrmann prépost ( 1667-1689) úgy döntött, hogy teljes egészében újjáépítteti az egész kolostort. Ennek remek apropója volt a Bécset ostromló törökök fölötti 1683-as győzelem, amely miatt I. Lipót osztrák császár és magyar király elzarándokolt ide, Szt Flórián vélelmezett sírjához, akit a külső ellenség elleni védekezés védőszentjének is tartottak.

David prépost a milánói Carlo Antonio Carlone-t bérelte fel építőmesternek. 1686-ban tették le az új kolostorbazilika alapkövét, amely az osztrák barokk egyik legimpozánsabb térbeli alkotása. (A Carlone építész család a magyarországi barokk építészetben is letette névjegyét, főleg Északkelet-Magyarországon.)
A templom monumentális belső teremterét az oldalkápolnák és karzatok, a 36 m magas kupola és az apszisos presbitérium ritmikusan tagolják. A beltér minden része boltozott. A magas ablakok biztosítják a fényárat a belső terekben. A falak gazdagon faragott, fény-árnyékhatásra tervezett stukkó díszítését Giovanni Battista Carlone, az építőmester testvére készítette. Ugyanitt láthatjuk a Szent Flórián vértanúságát bemutató élénk színű freskókat és Mária megdicsőülésének jelenetei.

Carlone a 204 m hosszú nyugati front felét tudta befejezni, benne a kolostor reprezentatív elöljárói és császári szobáival. 1708-ban bekövetkezett halála után a tiroli Jakob Prandtauer vette át az építkezés irányítását. Jellegzetesen átalakította az elődje által elindított lépcsőházat. Az épület boltíveivel és finom árkádjaival az udvar felé nyílik. Így jött létre a barokk kor egyik legtökéletesebb és legismertebb lépcsőháza.

A déli szárny középső részét a csodálatos Márványcsarnok alkotja, amelyet Prandtauer épített 1718-tól. A kolostori bazilika térbeli ellenpontjaként a világi hatalmat testesíti meg. A padlóburkolat valódi márványból készült, egyébként a teremben a stukkódíszítés dominál. A "Kaisersaal" becenév arra utal, hogy eredeti rendeltetése a császári látogatások étkezője volt. Martino és Bartolomeo Altomonte mennyezeti freskójában VI. Károlyt a béke császáraként dicsőítik. Prandtauer létrehozta a nyári refektóriumot is, amely kiemelkedő elrendezésének köszönhetően dominánsan élénkíti a kolostor keleti frontját.

Prandtauer halála után (1726) munkavezetője, Jakob Steinhuber és fia, Michael fejezték be az építkezést. A könyvtári szárny tervének szerényebb új változata a stájer építőmester, Gotthard Hayberger alkotása. A különösen gazdag díszítésű, a padlótól a plafonig polcokkal borított, freskódíszes könyvtárban 150.000 kötetet őriznek, köztük 800 db középkori kéziratot is. A kolostorban számos további gyűjtemény, így levéltár, zenei archívum és képzőművészeti gyűjtemény is helyet kapott.

Az ambiciózus új építési projekt 66 évnyi építkezés után 1751-ben ért véget. A Szent Flórián-kolostor Ausztria egyik legimpozánsabb barokk komplexuma. Önálló, harmonikus barokk együttese, amely minden építőmesterének személyes stílusát is magán viseli. A kolostort nagy kiterjedésű, gazdag és ápolt kert veszi körül, amely látogatható. Az épület ma is eredeti funkcióját tölti be, de rendszeresen ad helyet kulturális rendezvényeknek és folyamatosan fogad zarándokokat és turistákat is.