Lonovics-kereszt

Forrás: vasárnapi Újság
Szakrális plasztika, szobor
Bischof Lonowiczweg
Rövid leírás:
A reformkor, majd pedig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc számos ismert, vagy kevésbé ismert alakjának, hősének jutott az összeomlást követően az emigráció keserű kenyere. E személyiségek közé tartozott Lonovics József (1793-1867) római katolikus érsek, történész, MTA-tag, a nemzeti érzelmű főpapság szimbolikus alakja is.

A miskolci születésű, Egerben pappá szentelt Lonovics ugyanitt, az érsekségen kezdte szolgálatát. Az 1829-33-as reformországgyűlésen, ahol káptalani követként volt jelen, beszédeivel országos hírnevet szerzett. Már csanádi püspökként érte meg az 1848. márciusi forradalmat, melynek fontos epizódjaként ő jelentette be a pozsonyi országgyűlésen az egyháznak a tizedről való lemondását. V. Ferdinánd királytól egri érseki kinevezést kapott, de stallumát nem foglalhatta el. 1849. júniusában ideiglenesen, a szabadságharc leverését követően, októberben viszont hosszabb időre letartóztatták a felkelők melletti kiállás vádjával. Minden egyházi tisztéről lemondatták és a Felső-ausztriai melki apátságba internálták. Bár formális fogsága már egy év múlva megszűnt, de Magyarországra mégsem térhetett vissza. Melkben maradt hát és az apátság hatalmas könyvtárát használva történeti munkákon dolgozott egészen 1860-ig, amikor végre hazatérhetett. Az igazságszolgáltatásban vállalt munkát, a Hétszemélyes Tábla ülnöke lett. 1866-ban, a Kiegyezést megelőző, enyhülést hozó időszakban a Deák-párthoz csatlakozó Lonovicsot kalocsai érsekké nevezték ki. Elhatalmasodó gégebetegsége miatt e kinevezését sem tudta már teljesíteni, 1867. elején meghalt.

Lonovics melki emigrációjához fűződik az a kereszt is, melyet ő állíttatott fel a város déli részén. A ma az ő nevét viselő, kis kertvárosi utcából remek kilátás esik a hatalmas, ma világörökségi címmel is büszkélkedő apátságra. Itt áll az öntött vasból készült kereszt. Lapos szárait 3-3, kiemelkedő gerincként öntött pálca tagolja, melyek a keresztszárak végein, ill. a szárak találkozásánál egymásba fonódnak. A kereszten a halott Jézust ábrázoló, szintén öntött vasból készült, színezett Korpusz függ. A fej fölött a szokott, stilizált papír látható, \"INRI\" felirattal. A lábak alatt szintén kis tábla, melyen római számmal az 1852. évszám, a kereszt felállításának éve olvasható.

Az életrajz forrása: wikipedia. Szakirodalom: Katona-Ráday: Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei. I. Események és helyszínek. Bp., 2013.